Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG dodijelio ovogodišnje nagrade

Split Prideu nagrada za građanski aktivizam i razvoj demokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnja nagrada Vijeća GONG-a 'GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije' dodijeljena je organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011.

Nagrada se tradicionalno već treću godinu zaredom dodjeljuje kao poticaj razvoju demokratskih vrijednosti, priopćeno je danas iz GONG-a.

Koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras podsjetila je na prošlogodišnji Split Pride kojeg je obilježilo nasilje rekavši da im država nije osigurala pravo na javno okupljanje, što je ove godine ipak ostvareno. Smatra da osigurati javno okupljanje nije dovoljno te da država mora aktivno raditi na zaštiti svih ljudskih prava svojih građana i građanki, što uključuje i LGBTiQ osobe.

'Tražimo izmjene obiteljskog zakona i izmjene definicije braka i izvanbračne zajednice kako bi istospolne obitelji uživale apsolutno jednaka prava koje uživaju i raznospolne obitelji u Hrvatskoj', rekla je Juras.

Voditeljica Istraživačkog centra GONG-a Nives Miošić naglasila je da je građanski aktivizam još uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost vrlina koju rijetki među nama posjeduju.

'Nismo navikli živjeti u multikulturalnom društvu i društvu u kojem postoje različite skupine s različitim vrijednostima. Stoga je najvažniji argument za dodjelu ove nagrade hrabrost i ustrajnost u obrani manjinskih prava', istaknuo je član Vijeća GONG-a i dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek poželivši dobitnicima nagrade da ona bude poticaj za organizaciju Povorke ponosa i sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske Ilustracija Cilj je skratiti putovanje HŽ kupuje nove vlakove za liniju Zagreb-Split: Do kraja 2027. bit će uloženo 100 milijuna eura

>> Gay pride bez incidenta, Kerum proglašen homofobom godine

Profesorica Filozofskog fakulteta Vedrana Spajić - Vrkaš istaknula je da je osim podrške države potrebna i podrška građana koja se mora razviti kroz obrazovni sustav.

'Potrebno je raditi na transformaciji škola, što znači izgradnju demokratske kulture škole, a ona uključuje drugačiji sustav upravljanja odgojno obrazovnim procesom. Mi danas imamo autoritarne škole koje sebe nazivaju demokratskima. Ono što nama najviše fali u Hrvatskoj je responsivna škola koja brine o individualnim potrebama učenika i nastavnika.', rekla je Spajić - Vrkaš dodavši da će Nacionalni kurikulum za odgoj za građanski odgoj i obrazovanje danas biti poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta izrazivši nadu da će biti stavljen na ponovnu javnu raspravu.

U priopćenju se navodi da je organizacija prve splitske Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom 'Različite obitelj, jednaka prava' bila motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

Upravo radi nedostatka formalnog obrazovanja u području odgoja za demokratsko građanstvo i ljudska prava, GONG je osmislio edukativni program 'Građanska pismenost' kojeg je savladalo dvadesetak profesora i profesorica Politike i gospodarstva kojima su danas uručena uvjerenja, zajedno s devet polaznica Internship programa 2011./2012. koji okuplja mlade entuzijaste - studente kojima se na taj način pruža uvid u to što znači raditi u nevladinoj aktivističkoj organizaciji, ističu u priopćenju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene