Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitna zakonitost

Split: Gradsko vijeće ugovor o Spaladium areni šalje DORH-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višesatne rasprave, splitsko je Gradsko vijeće zbog upitne zakonitosti i legitimnosti ugovor o javno-privatnom partnerstvu o Spaladium areni odlučilo poslati na provjeru u DORH.

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo informaciju kojom se najavljuje mogućnost raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu (JPP) s konzorcijem triju građevinskih tvrtaka o Spaladium areni te je odlučilo da se što žurnije održi tematska sjednica o splitskoj areni koja je zatvorena od kolovoza.

Gradsko vijeće prihvatilo je danas i prijedlog HDZ-ove vijećnice Sanje Bilač da se Državnom odvjetništvu pošalje zahtjev za očitovanje o zakonitosti i legitimnosti cjelokupnog projekta Spaladium centra od početka sklapanja ugovora o JPP-u iz 2007. do danas. Za taj prijedlog glasovalo je 13 vijećnika od 22 nazočna.

Pročitajte i ovo Marko Rađa LOŠ ODAZIV SPLIĆANA Spaladium Arena u Splitu zatvara se za cijepljenje. Doznajte gdje će se građani odsad moći cijepiti Slika nije dostupna Poništena arbitraža Stigla presuda u korist grada: Gradonačelnik objavio dobre vijesti za Split

>> Raskid ugovora za javno-privatno partnerstvo za Spaladium arenu

Predsjednica vijeća Nevenka Bečić najavila je da će za tematsku sjednicu poziv dobiti svi sudionici JPP-a Spaladium arene i da će vijećnicima biti dostavljena sva dostupna dokumentacija.

Prije prihvaćanja tih odluka održana je višesatna rasprava u kojoj je dogradonačelnik Jure Šundov ponovio da će pokrenuti postupak raskida ugovora o JPP-u jer nije poštovan rok da se najkasnije do 31. prosinca 2011., osim Spaladium arene, izgradi i komercijalni poslovni centar iz kojeg bi grad Split i Vlada RH, kao javni partneri, ubiranjem novca podmirivali svoje obveze i vraćali zajam koji je u roku od 30 godina 1,08 milijarda kuna. Šundov je izvijestio da je gradska vlast već dostavila dokumentaciju Državnom odvjetništvu u vezi s neizgrađenim poslovnim centrom u sklopu Spaladium arene. Šundov je također ponovio kako je ugovor o JPP-u "ekonomski i pravno iznimno složen" te je teško predvidjeti posljedice mogućeg raskida jer bi to bio prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Neovisni vijećnik Igor Boraska i vijećnici HDZ-a zamjerili su Gradskoj upravi što nije aktivirala jamstva prema konzorciju u kojem su tvrtke Konstruktor, IGH i Dalekovod, koji kao privatni partner nije poštovao ugovornu obvezu da do kraja 31. prosinca 2011., osim Spaladium arene, izgradi i poslovni centar. Konzorcij je, podsjetio je Boraska, dao "korporativno jamstvo", što znači da je kao jamstvo za ispunjavanje ugovornih obveza založio svoju imovinu koja mu se može oduzeti. Šundov je rekao da je postojalo i bankovno jamstvo od deset milijuna kuna, ali je rok za to jamstvo istekao, a 'korporativno jamstvo' još vrijedi.

'Sve što ste takli u Splitu, uništili ste'

Vijećnica Bilač rekla je kako grad nije aktivirao 'korporativno jamstvo' jer gradonačelnik Kerum pogoduje tvrtkama iz konzorcija Konstruktoru i IGH i u poslovnoj je suradnji s njima. Šundov je te tvrdnje nazvao "pljuckačkom politikom", a Bilač mu je uzvratila riječima: "Sve što ste takli u Splitu, uništili ste."

Luka Podrug (HČSP) optužio je bivšega gradonačelnika Ivana Kureta (HDZ) da je mimo Gradskog vijeća i u suradnji s bivšim premijerom Sanaderom ankesima i dopunama mijenjao ugovor o JPP-u na štetu grada Splita. "To je bila organizirana pljačka s vrha države koju je osmislio Ivo Sanader", rekao je i ocijenio da je to najveća pljačka na ovim prostorima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene