Spašavanje speleologa koji je ostao zarobljen u velebitskoj jami Kita Gaćešina na Crnopcu pokraj Gračaca završena je noćas oko 2:30 sati.


Speleologa je, podsjetimo, u snu na dnu jame uhvatila zadesila inzulinska koma, jer je inače dijabetičar. Akcija izvlačenja trajala je ukupno dva i pol sata, a napravljena je pritom i polusatna pauza, kako bi se unesrećenom speleologu dala nova doza inzulina, rekao je za Dnevnik.hr Dinko Novosel, tajnik komisije za speleospašavanje.

Vezani članci HGSS, spašavanje na Zavratnici (Foto: HGSS Gospić) HGSS spašavao turiste na Velebitu: ''Eto ih na stijenama u kroksicama i finim sandalicama'' Slika nije dostupna Spašeni speleolog: Nije me bilo strah, ne odustajem od jama

Novosel je dodao kako je u tijeku akcije izvlačenja opreme za spašavanje iz jame te da je posljednji spasilac izašao iz jame duboke 362 metra oko 5:30 sati rano jutros. Isto tako napomenuo je kako je unesrećeni speleolog izvučen na površinu u stabilno stanju koje nije opasno po život te da je nakon što je prebačen u zadarsku bolnicu, ubrzo pušten i da je već na putu za Samobor prema kući.

Podsjetimo, radilo se o vrlo kompliciranom jamskom sustavu, jer naime jama je puna račvanja u nekoliko smjerova, pa mobilizirani su najbolji pripadnici HGSS-a i speleologa. Tim je izvedena i jedna od najkompliciranijih akcija spašavanja GSS-a dosad.