Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana večera u Berlinu

O čemu su se to njih dvoje došaptavali?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ohrabrujuće vijesti stižu iz Njemačke, gdje boravi premijer Zoran Milanović! Kancelarka Angela Merkel poručuje kako će Hrvatska ispuniti uvjete Europske unije i u srpnju sljedeće godine postati članica.

Angela Merkel izjavila je to nakon susreta s hrvatskim premijerom na svečanoj večeri u Berlinu. Večera je organizirana u povodu proslave 60. obljetnice njemačkog odbora za gospodarsku suradnju sa zemljama istočne Europe.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

'Točke koje je Europska komisija navela treba ispuniti i Hrvatska će to učiniti. Računam da ćemo od srpnja iduće godine, zajedno s čelnicima Europske unije pozdraviti hrvatski ulazak u članstvo', rekla je u svom govoru njemačka kancelarka Angela Merkel.

'Ako možemo izvući jednu od važnih lekcija svoje povijesti, to je da kao mali narod i kao mala nacija nikako ne možemo biti zatvoreni u sebe, nikako ne možemo biti samodostatni, nego moramo u interakciji sa svijetom i s velikima, u ovom slučaju s Njemačkom zadnjih 100 godina a možda i više nego bilo s kim, graditi sebe, stjecati nova iskustva', rekao je premijer Zoran Milanović u svom govoru na svečanoj večeri.

Potpora i Merkelinog glavnog političkog suparnika

Hrvatski je premijer u Berlinu dobio i podršku kandidata njemačkog SPD-a za kancelara Peera Steinbrücka koji je uvjeren da će Hrvatska ispuniti preostale zadaće prije ulaksa u EU. Naime, Na početku današnjeg posjeta Njemačkoj, hrvatski premijer Zoran Milanović susreo se s kandidatom njemačkog SPD-a za kancelara Peerom Steinbrückom. Čovjek koji želi smijeniti Angelu Merkel s čelne pozicije njemačke savezne vlade rekao je kako SPD pozdravlja ulazak Hrvatske u EU.

>> EU: Različite interpretacije dogovorenog

'Nema ničega novoga, njemački socijaldemokrati pozdravljaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju u predviđenom terminu. Znate da Europska komisija zahtijeva ispunjavanje još nekih zadaća. Očekujemo da će to biti ispunjeno u roku. Hrvatskoj više ništa ne stoji na putu', izjavio je Steinbrück.

Sam Milanović nedavnu seriju izjava više njemačkih dužnosnika o (ne)spremnosti Hrvatske za članstvo u EU ne smatra prevelikim problemom. 'Mi očekujemo da stvari idu u dobrom pravcu, a ono što se događalo proteklih tjedana bila je zapravo bura u čaši mlijeka', rekao je.

Ovo je drugi posjet premijera Milanovića Berlinu u posljednjih 30 dana. Otišao je ondje kako bi sudjelovao na proslavi 60. obljetnice njemačkog Odbora za istok, tijela za gospodarsku suradnju s istočnom Europom. Tim će povodom sudjelovati na svečanoj večeri, na kojoj će biti i kancelarka Angela Merkel.

Iz Njemačke se vratili hrvatski parlamentarci

Inače, iz Njemačke, iz koje su proteklih dana stizali oprečni stavovi oko spremnosti Hrvatske za Europsku uniju, vratila se delegacija saborskog Odbora za europske integracije. Od njemačkih kolega dobili su ohrabrujuće poruke, ali i upozorenja da uvjeti koje je Hrvatskoj u svom izvješću postavila Europska komisija treba shvatiti ozbiljno. Deset zadaća, među kojima su poglavlje pravosuđa i tržišnog natjecanja među važnijima, moramo ispuniti na vrijeme.

'Mi smo odgovarali i ponavljali da ni po kakav popust nismo došli, nego smo željeli uvjeriti da ćemo posao obaviti i nadamo se da će tada svi dogovori biti aktualizirani', rekao je po povratku iz Njemačke SDP-ov saborski zastupnik Gvozden Flego.

Njegov kolega iz HDZ-a Gordan Jandroković prenio je kako Nijemci 'kažu da vjeruju da će Hrvatska 1. srpnja 2013. biti punopravna članica, ali upozoravaju morate odraditi svoj posao'. 'Na Vladi je da ozbiljno shvati ono što je dobila kao zadatak i da to ispuni. No, svi optimistično gledaju na ono što se s Hrvatskom događa', dodao je Jandroković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene