Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje trajalo 10 sati

Spašeni speleolog: Nije me bilo strah, ne odustajem od jama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
37-godišnji speleolog Tomislav Gušćić, koji je jučer u jami Kita Gaćešina u snu pao u dijabetičku komu, nakon 10 sati naporna rada GSS-ovaca iz cijele Hrvatske izvučen je na površinu.

Punih 10 sati speleolozi su spašavali život 37-godišnjem Tomislavu. Živ i zdrav izvučen je s više od 300 metara dubine nakon što je u snu pao u dijabetičku komu.

Pročitajte i ovo Spasili psa s litice - 7 zapeo u jami FOTO Umislio da je divokoza? HGSS-ovci spašavali psa s litice u starom rudniku Spašen američki speleolog - 5 Devet dana u spilji Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati"

'Kod niskog šećera je problem taj što se mozak brani i doslovno isključuju organe. Prvo isključuje ekstremitete, noge i ruke', pojasnio je Tomislav što mu se dogodilo.

Na sreću, iskusni kolege speleolozi uspjeli su ga probuditi. Kao iskusan speleolog Tomislav nije paničario. 'Bio sam ošamućen malo, ali nije me bilo strah'.

Svjestan da se nalazi u najdužoj i jednoj od najkompleksnijih jama u Hrvatskoj - bilo mu je lakše, jer je znao da je u rukama GGS-ovaca.

'Ekipe su već postavljale, mi to kažemo sidrišta, odnosno mjesta na kojima se postave užeta za podizanje nosila. Bilo je 11 takvih točaka i 75 spasioca', kazao je Darko Bakšić, pročelnik Komisije za Speleo spašavanje GSS-a.

Spašavanje nije završilo kada je Tomislav bio na sigurnom, već kada je nakon njega, izašao i posljednji spasilac. 'Svi ljudi praktički ostaju vani u svojoj opremi kad izađu, spremni da ako nekome zatreba pomoć opet uđu', kazao je Grgo Puljas iz splitskog GSS-a.

Unatoč svemu, Tomislav ne odustaje od iduće jame. 'Sprema se ekspedicija na Lukinu, ja ću se pojaviti gore, a sad hoću li  ući, to ćemo još vidjeti. Hoće li me pustiti ovisi o Luki koji je vođa ekspedicije'.

A Luki definitivno neće biti lako odlučiti. Bar kad se radi o ovakvom zaljubljeniku u dubine zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene