Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslao poziv u pomoć

DRAMA U VELEBITSKOM KANALU Turista na jedrilici odnijela bura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubrzo nakon što je Čeh otišao na jedrenje, pogoršali su se vremenski uvjeti i nije uspio držati jedrilicu pod nadzorom.

Češki turist, čija je jedrilica nekontrolirano plovila pod naletima bure u Velebitskom kanalu, spašen je neozlijeđen u utorak navečer, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Ilustracija pronašli ih na splavu Sudarili se s kitom i prevrnuli: Osmero jedriličara spašeno na Pacifiku

Turist (1969.), koji je odsjeo u starigradskom autokampu, na jedrenje je otišao rano poslijepodne. Ubrzo su se pogoršali vremenski uvjeti i pod jakim udarima bure i utjecajem morskih struja nije uspio držati jedrilicu pod nadzorom, pa se ona nekontrolirano kretala Kanalom.

Za nestalim Čehom održana opsežna potraga, pa se javio mobitelom

Poziv u pomoć poslao je u 18 sati i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru odmah je pokrenula akciju. Plovila starigradske Ispostave i zadarske Lučke kapetanije krenula su u potragu po moru od Ražanca do Novskoga ždrila, no ubrzo je dojavljeno kako su nestaloga nedaleko od Vinjerca prihvatili lokalni ribari i tamo je pričekao dolazak djelatnika Lučke kapetanije.

Djelatnici Kapetanije su utvrdili da nije ozlijeđen, a da je dvotrupni gumenjak s jedrom dužine 4,2 metra neadekvatan za plovidbu pod ekstremnijim vremenskim neprilikama. Uz to, zaključili kako češki jedriličar nema naprednije nautičke vještine. U 20,45 sati češki turist je prevezen u Starigrad, a očevid su obavili djelatnici Lučke ispostave Starigrad – Paklenica i Lučke kapetanije Zadar.

Spašavanje pilota

U ponedjeljak je iz mora spašen i pilot iz manjeg sportskog zrakoplova, koji je pao u more kod Vodica. Poziv u pomoć je primljen nešto prije 17 sati, a već prije dolaska djelatnika šibenske Lučke kapetanije, pilota su neozlijeđenog iz olupine zrakoplova izvukli članovi posade privatne brodice koja je plovila najbliže poziciji pada i paraglajderi sa obližnje plaže.

Djelatnici šibenske Kapetanije ustanovili su da nema onečišćenja mora te su organizirali tegljenje olupine na obalu gdje je utvrđeno kako se radi o zrakoplovu tipa „Tucano Ferrari“, kojim je upravljao pilot T.G. (rođen 1988. godine), hrvatski državljanin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene