Predstojeća utakmica polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Engleske, koja će se održati u Moskvi u srijedu, 11. srpnja u 20 sati, prikovat će mnoge uz male i velike ekrane, bilo u domovima, bilo na trgovima i u kafićima.

Galerija


Reagirali su i neki veliki trgovački lanci pa je tako Spar u ponedjeljak objavio kako će u srijedu zatvoriti sve svoje trgovine u 19:30, ne bi li omogućio zaposlenicima Spara praćenje polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

Vezani članci Golmani kao papige - 9 Vratari su '90-ih godina izgledali poput papiga, pogledajte urnebesne usporedbe Košarica, ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Kovacic) Pitali smo trgovačke lance kako rade za Uskrs i jesu li isplatili uskrsnice, evo što su nam odgovorili

Kupce su zamolili za razumijevanje te da kupovinu tog dana prilagode skraćenom radnom vremenu.

Poslali smo stoga i ostalim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj upit hoće li slijediti tu praksu. Iz Konzuma su nam odgovorili kako će "u srijedu, 11. srpnja, sve Konzumove prodavaonice raditi skraćeno do 19:30 sati. Na taj način željeli smo svim našim zaposlenicima omogućiti da u društvu obitelji i prijatelja imaju priliku uživo pogledati polufinalnu utakmicu Hrvatska - Engleska i mogućnost povijesnog plasmana u finale.

Atmosfera na Trgu bana Jelačića tijekom četvrtfinala s Rusijom (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Skraćeno radno vrijeme (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako bismo u povodu ovog velikog uspjeha nagradili i naše vjerne kupce, tijekom 11. srpnja svakog tko dođe u bilo koju Konzumovu prodavaonicu s nekim navijačkim obilježjem, nagrađujemo s 10 % popusta na kupnju neovisno o potrošenom iznosu. Našim vatrenima Konzumov tim s više od 11.000 zaposlenika želi puno sreće te ćemo u srijedu svim srcem biti uz njih i navijati", navedeno je u odgovoru iz Konzuma.

Iz Lidla su pak kazali kako će u srijedu sve njihove trgovine raditi po uobičajenom radnom vremenu, a iz Plodina nam do okončanja ovog teksta još nisu odgovorili.

Kaufland također nije odgovorio na naš upit, ali izjasnili su se na svojoj stranici na Facebooku, gdje su na upit jedne gospođe da skrate radno vrijeme "jer im se ne isplati raditi, a i vaši djelatnici bi sigurno htjeli pogledati utakmicu", imali pomalo neobičan odgovor, koji prenosimo u cijelosti: "Trudimo se svojim zaposlenicima omogućiti ravnotežu između poslovnog i privatnog života i pružiti im radno vrijeme koje im odgovara.

Međutim, radno vrijeme naših poslovnica ipak ovisi i o potrebama naših kupaca, u koje se ubrajaju i osobe koje ne prate nogomet, a i turisti koji u sve većem broju pristižu u našu zemlju. Stoga se radno vrijeme naših poslovnica ove srijede neće mijenjati.

No kako bismo što bolje podržali naše zaposlenike, a i reprezentaciju, potrudit ćemo se u što više poslovnica pored postojećih osigurati dodatne TV-uređaje kako bi naši zaposlenici koji rade u srijedu navečer mogli pratiti sva događanja. Srdačan pozdrav!" U komentarima na objavu moglo se pročitati i - kako će zaposlenici gledati utakmicu na tim TV-ima ako će u to vrijeme morati raditi?

 

Odgođene i dramske predstave

Skraćenju radnog vremena pridružili su se pak u Bauhausu, iz kojeg ističu kako su prilagodili radno vrijeme svojih poslovnica i u povodu četvrtfinala te da će nastaviti tako i do samog finala, ne bi li omogućili zaposlenicima da bodre hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Bauhaus će tako svoja vrata u srijedu također zatvoriti u 19:30.

Skraćeno će u srijedu raditi i Emmezeta, i to do 19 sati, navedeno je na službenim stranicama tvrtke. Pola sata duže radit će trgovine križevačkog trgovačkog lanca KTC, koje se također zatvaraju ranije zbog utakmice.

Veliki trgovački centri bit će otvoreni po uobičajenom radnom vremenu, ali pojedini zakupci poslovnih prostora mogu sami odlučiti skratiti svoje radno vrijeme. Da se utakmica ne odražava samo na trgovce, pokazuje i potez glumačke družine Histrion, koja je odgodila predstavu "Grička vještica", zakazanu za srijedu u 20 sati na Opatovini, te poručila onima koji su kupili ulaznice za 11. srpnja da im one vrijede za predstavu dan kasnije.

Na moguće izmjene rasporeda odvijanja programa i predstava upozorili su i organizatori manifestacije Ljetna pozornica Bundek, koja bi trebala početi u srijedu u 21 sat operetom Franza Lehara "Vesela udovica", poručivši: "Postoji mogućnost izmjene programa prema rasporedu utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u, stoga Vam savjetujemo da nastavite pratiti našu stranicu na kojoj ćemo Vas obavijestiti o eventualnim promjenama."

Jedno je sigurno: u srijedu navečer Hrvatska će velikim dijelom biti fokusirana samo na jednu stvar - utakmicu polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva.