Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U sukobu s propisima'

'Spaljivanje otpada je nepotrebno, Ministarstvo obmanjuje javnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija 12 udruga koje se zalažu za održivo gospodarenje otpadom zatražilo je u četvrtak od Ministarstva zaštite okoliša i prirode odustajanje od koncepta spaljivanja otpada u spalionicama, cementarama i termoelektranama koje, kako tvrde, Ministarstvo javno zagovara i predlaže kao temelj sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

"Proteklih tjedana Ministarstvo intenzivno i konstantno kroz medije obmanjuje javnost tvrdnjama da je bez spaljivanja otpada nemoguće uspostaviti kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Takav nerazuman stav Ministarstva temelji se na zastarjelim dokumentima - na Planu gospodarenja otpadom RH i Strategiji gospodarenja otpadom RH iz 2005. i 2007. koji su neusklađeni s novim Zakonom te s EU direktivom o otpadu i odlagalištima", ističu udruge u priopćenju. Ti zastarjeli dokumenti krivo su procijenili količine otpada koje danas građani proizvode te propisuju puno niže ciljeve za odvajanje i recikliranje otpada od onih koji su danas na snazi. Primjerice, Strategija propisuje tek 18 posto odvojeno prikupljenog otpada 2020., dok novi Zakon i EU direktiva propisuju minimalno 50 posto odvojeno prikupljenog otpada 2020.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina"

VIDEO Smanjuju račune: Koliko otpada, toliko kuna

"Ovako nisko postavljenim ciljevima za odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada Ministarstvo ne samo da je u sukobu s propisima koje sam predlaže već godinama umjetno pokušava stvoriti potrebu za spaljivanjem otpada, koje je najmanje prihvatljiv korak u lancu gospodarenja otpadom. Pri tome zanemaruje činjenicu da uspostavom održivog sustava gospodarenja otpadom Hrvatskoj spaljivanje ne bi bilo potrebno", ističu Zelena akcija, Sunce, Institut za ruralni razvoj i ekologiju, Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina, Zeleni Osijek, EKO-Udruga "Ravni kotari", Udruga Krizni Eko Kaštelanski stožer, Udruga Okoliš (Cerje Tužno), Društvo Marjan, Udruga za zaštitu okoliša Resnik, Eko breza (Varaždin) i Parkticipacija.

Navode da novi plan gospodarenja otpadom kojeg Hrvatska treba donijeti ove godine mora uspostaviti kvalitetan i održiv sustav temeljen na maksimalnoj reciklaži, a ne na najavljenom spaljivanju, koje bi uzrokovalo ovisnost o potrebama proizvodnje golemih količina miješanog otpada kako bi se punila megalomanska postrojenja za proizvodnju goriva za spaljivanje u cementarama ili termoelektranama. To bi, kažu, posljedično dovelo do nemogućnosti ispunjavanja strogo zadanih ciljeva recikliranja te tereta za građane koji bi morali plaćati skupe kaznene penale EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene