Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SOVA prisluškivala niz priključaka u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji ne prestaju političke i novinske polemike o "curenju" obavještajnih informacija i "demontaže" Slovenske obavještajne agencije SOVA.

Mediji objavljuju nove podatke o navodnom "dogovaranju" graničnih incidenata u Piranskom zaljevu uoči parlamentarnih izbora 2004. godine kojima je na vlast došla sadašnja koalicija premijera Janeza Janše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša sa Sanaderom razgovarao o smirivanju incidenta? Slika nije dostupna Slovenski tisak: Obavještajci 2004. špijunirali razgovore hrvatske vlade

Ljubljanski list "Dnevnik", koji je prošle subote izišao s tvrdnjama o "dogovaranju" graničnih incidenata na moru između hrvatskog premijera Ive Sanadera i tadašnjeg oporbenog čelnika Janeza Janše u vrijeme slovenske predizborne kampanje 2004. godine, u četvrtak podsjeća da su se takva nagađanja pojavila nekoliko dana prije izbora na kojima je Janšina stranka dobila relativnu većinu u parlamentu, ali da su u slovenskoj javnosti prošla nezapaženo.

Takve tvrdnje objavio je krajem rujna 2004. godine ljubljanski
institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES u analizi u kojoj je ukazao utjecaj hrvatske vlade na događaje u Sloveniji i u BiH uoči lokalnih izbora.

Direktor instituta Zijad Bečirovič za "Dnevnik" nije želio otkriti
izvor tadašnjih informacija, no list navodi da nije isključeno da ih nisu dobili u Ljubljani nego u Hrvatskoj "gdje imaju dobre veze".

IFIMES je u spomenutoj analizi osudio "nacionalne" stranke u BiH, tvrdeći da u kampanji nisu imale nikakvu pravu političku i gospodarsku platformu, te da blok hrvatskih stranaka, koje, kako je rečeno, uživaju naklonost hrvatskog premijera, pokušava "hrvatsku samoupravu" izolirati od utjecaja centralnih vlasti u Sarajevu.

- Hrvatski premijer Ivo Sanader podržava hrvatsku samoupravu u BiH, a to želi provesti na sofisticirani način. U tome mu jako koriste česti incidenti na moru sa Slovenijom. Slanje ribarica u Piranski zaljev očito su tajno dogovorili hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša. Po dogovoru se ribarice redovito šalju u Piranski zaljev i tako izazivaju incidente u graničnom području, čime se uoči skorašnjih parlamentarnih izbora u Sloveniji pokušava diskreditirati sadašnja vladajuća koalicija na čelu s liberalnim demokratima. Sanader bi time istodobno postigao dva
cilja: odvratio pažnju od događaja u BiH, postupnog stvaranja hrvatske autonomije, te omogućio dolazak Janeza Janše na vlast u Sloveniji, a time stvorio mogućnost da dođe do dijelova slovenskog teritorija, naveo je tada među ostalim u svojoj analizi IFIMES.

Taj neovisni institut objavljuje povremene analize političkih
događaja, najčešće uoči izbora u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, sponzorira ga više slovenskih tvrtki a u njegovu odboru djeluju i slovenski diplomati i analitičari.

"Dnevnik" u svom broju od četvrtka iznosi i popis hrvatskih
političara i dužnosnika koje su se po njihovim neslužbenim
informacijama našle pod prismotrom slovenskih obavještajnih službi 2004. godine prilikom pokrivanja incidenata u Piranskom zaljevu.

- Po našim informacijama SOVA je 2004. godine kontrolirala 15 do 20 telefonskih priključaka u Hrvatskoj, no popis nije cjelovit i bit će ga potrebno dopuniti, navodi list, te dodaje da su osobe koje se pojavljuju u prisluškivanim razgovorima tadašnji slovenski premijer Anton Rop i oporbeni čelnik Janez Janša, a od hrvatskih - premijer Ivo Sanader, predstojnica njegova ureda Bijanka Matković, državni tajnik na ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević te policijski službenici u Puli i Umagu.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak u glavnom komentaru posvećenom aferi navodnog prisluškivanja u 2004. godini navodi među ostalim da će istraga o Ropovim izjavama pokazati tko laže, a tko govori istinu, ali da su u neugodnoj situaciji i mediji koji objavljuju informacije za koje nema provjere ni pravih podataka.

- Stoje li optužbe koje Rop i navodno pouzdani izvori izriču na račun Janše, a dio medija ih preuzima i prodaje dalje kao svoju robu, o tome ne možemo suditi. Ozbiljni dokazi koji bi se mogli provjeriti do sada nisu bili prezentirani. Igra je opasna. Budu li dokazi predstavljeni, to će biti težak skandal zbog zloporabe povjerljivih podataka, a ništa ljepša situacija neće biti ako dokazi izostanu. U tom je slučaju naime netko grubo obmanjivao javnost. Ako ponekad slaže političar, javnost to možda može razumjeti. No, na Ropovom brodu našlo se i više medijskih kuća, a njih će blamaža pogoditi na drukčiji način, piše u komentaru glavni urednik "Dela" Peter Jančič.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene