Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader primio je danas mladoga hrvatskog znanstvenika svjetskoga glasa Marina Soljačića (1974.) kojemu je čestitao na velikom otkriću - realizaciji bežičnoga prijenosa električne energije .Po Sanaderovim riječima, Hrvatska je ponosna što ima znanstvenike svjetskoga ugleda, a posebice mlade, ustrajne i marljive kao što je Marin Soljačić koji svojim radom pokazuju da se epohalna otkrića mogu dogoditi i u suvremenome svijetu u kojemu se svaki dan dogode nova znanstvena otkrića.

Vezani članci Policijska marica (Foto: Dnevnik.hr) Objavljeni stravični detalji ubojstva profesora u Varaždinu: Udarali su ga palicom, rukama i nogama pa tijelo prekrili kartonom, uništili mobitel i pobjegli Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 12 Stegovno povjerenstvo odlučilo: Profesor s Veterinarskog fakulteta počinio tešku povredu radne dužnosti

Za Soljačića, koji je izvanredni profesor na američkom MIT-u
(Massachusetts Institute of Technology), je pak velika čast što ga je primio premijer, a kako je rekao, duboko je počašćen i načinom na koji su hrvatska Vlada, javnost i mediji popratili otkriće njegova tima.

To pak, smatra Soljačić, definitivno pokazuje koliko rastu ugled i zanimanje za znanost u Hrvatskoj. Dodao je da blisko surađuje s kolegama u Zagrebu po čemu, istaknuo je, vidi da se znanost u Hrvatskoj rapidno razvija.

Kad je riječ o njegovim planovima i planovima njegova tima, Soljačić je rekao da je postignuti čvrst znanstveni okvir koji je indikativan da bi se otkriće moglo komercijalizirati, odnosno da bi se bežični prijenos energije mogao koristiti za napajanje mobitela i laptopova.

Zato će, najavio je, po povratku u SAD odmah početi na tomu raditi.

Premijer je rekao da je s velikom pozornošću slušao o Soljačićevim planovima te istaknuo da je to otkriće i za Vladu poticaj da ustraje u odluci da Hrvatska bude društvo znanja.

Jer, dodao je Sanader, Hrvatska se, kao zemlja koja je u europskim razmjerima mala do srednja zemlja, ne može natjecati u globalizacijskim procesima s velikim ekonomijama kao što su njemačka i španjolska.

Ali, istaknuo je, Hrvatska može imati i ostvariti svoju "differentiu specificu", odnosno biti društvo i gospodarstvo znanja.

Planetarni ugled koji danas uživa profesor Soljačić bit će pak,
smatra premijer, dodatni poticaj mladima da se bave znanošću i da vide kako brzi dobitak, ostvarenje i profit nisu ono što je najvažnije u životu, već da se ustrajnim i upornim radom mogu ostvariti veliki i sjajni uspjesi.

Čestitajući Soljačiću i njegovu timu na postignutom uspjehu, Sanader je najavio da će Vlada pratiti sve što će se dalje događati s tim projektom.

Kako je rekao, za novinare je čuvao i podatak da je o uspjehu
Soljačića i njegova tima bilo riječi i tijekom radnoga ručka na
nedavnome skupu u Tirani gdje je bio i američki predsjednik George Bush te da su, istaknuo je, sudionici bili impresionirani Soljačićevim otkrićem.