Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paraglajder Mario Šivak jedva je izvukao živu glavu nakon što ga je jučer jak vjetar otpuhao ravno u minsko polje na Ličkoj Plješivici.


Samo minutu prije mraka spasila ga je ekipa splitskog GSS-a. Mario Šivak ugodno je jedrio na visini od gotovo 1400 metara. U jednom trenutku zahvatio ga je jak vjetar. Otpuhao ga je na drveće s kojeg se uspio neozlijeđen spustiti na zemlju.

Vezani članci Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatskoj još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, produžava se rok za razminiranje Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija

'Sletio sam u drveće i mine, glajd je ostao gore i trebalo ga je skinuti. Nema straha jer to je jedna situacija u kojoj vi trebate nešto reagirati, a niste reagirali. Onda pustite i vidite što će biti možda poslije, kad se slegne', ispričao je Mario.

>> VIDEO: Paraglajdera helikopterom spasili iz minskog polja

Bila je sreća da je Bruno Pavić, član splitskog GSS-a, letio u blizini. 'Ja sam se taman okrenuo i skužio sam da je on pao. Znači, to je bila puka sreća', ispričao je Bruno. Odmah je nazvao GSS da helikopterom dođu po Marija. Uslijedio je novi šok kada su shvatili da je Mario pao u minirano područje.

'Vi morate reagirati u toj situaciji, ne možete misliti na strah ni na što. Morao sam biti oprezan i gledati na svaki kamen i drvo i pratiti što bi mi moglo ugroziti život', ispričao je Mario. Na planinu se već počela spuštati noć. Slijedile su minute neizvjesnosti, hoće li helikopter stići na vrijeme ili će Mario morati prenoćiti u divljini.

'Nikad ne znaš što se može desiti. Ipak je to 1400 metara nadmorske visine gdje se vrijeme u trenutku promijeni, a zalaskom sunca temperatura zna drastično pasti', pojašnjava Mario. Bruno iz GSS-a dodao je kako je Mario bio iscrpljen i skoro je kolabirao. Dobro da je helikopter stigao u posljednji trenutak.