Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj zastrašivanja

SOA TO SHVAĆA OZBILJNO Sigurnosne službe: Snimka je psihološka prijetnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistička video prijetnja Hrvatskoj ozbiljno je shvaćena od strane domaćih sigurnosnih službi, no mjesta za paniku nema.

Hrvatske tajne službe i policija, zadužene za sigurnost, nekoliko dana znaju za sporni video islamista koji se pojavio na YouTubeu. Detalje o tome što poduzimaju, kao i uvijek ne otkrivaju. No, iz Sigurnosno-obavještajnoj agenciji odgovaraju da su itekako na oprezu.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

"Sve prijetnje terorizmom upućene Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, pa tako i ovu, SOA shvaća vrlo ozbiljno. Istodobno, SOA, iz sigurnosnih razloga, javno ne objavljuje, niti komentira svoje operativne aktivnosti", stoji u odgovoru SOA-e koji smo dobili.

Ne čine to ni u policiji koja je ipak pojačala stupanj pripravnosti. "Ne želim reći da opasnosti nema, jer uvijek postoji opasnosti od terorističkih napada, ali građani mogu biti 100 posto sigurni da smo spremni odgovoriti na takve izazove. Ne treba davati važnost upravo ciljevima koji se žele postićiovakvim snimkama", rekao je ministar policije Ranko Ostojić.

JESMO LI U OPASNOSTI? Sigurnosni stručnjaci o prijetećem videu islamista

PRIJETNJA ISLAMISTA HRVATSKOJ: 'O Kroatija, past će ti demokratija'

Uredi predsjednice i premijera upoznati su s tim videom. Procjena hrvatskih sigurnosnih službi bila je takva da predsjednica i premijer ne trebaju biti i dodatno informirani, te da ta snimka ne ugrožava nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Svakog jutra predsjednica i premijer na stol dobiju procjenu SOA-e, ali i vojno-obavještajnih službi o stanju u Hrvatskoj, ali i mogućim prijetnjama svih vrsta, ne samo terorističkim.

Procjena sigurnosnih službi je bila da taj video ima više psihološki efekt, da pobudi strah među građanima. Prijetnje su svakodnevne, no sve države članice antiterorističke koalicije isto tako međusobno surađuju i zimjenjuju informacije. Hrvatske obavještajne službe su još od terorističkog napada u Francuskoj i Zvornika na najvišem stupnju pripravnosti zajedno sa svim zemljama partnerima te se razmjenjuju informacije i nadziru osobe koje su povezane s islamističkim skupinama.

Stručnjaci potvrđuju da je snimku na internetu mogao objaviti bilo tko. "Nebitno je otkud su, moguće iz Bosne, Hrvatske, Amerike, svejedno. Registrirati se pod tim korisničkim imenom i postaviti video, možda se i lažno predstavljajući, to se ne može znati", istaknuo je Borislav Đurđinovski, IT stručnjak Nove TV.

Slične snimke u kojima se poziva na džihad već su objavljivane. Prvog čovjeka Sabora nisu zabrinule. U to ne dvoji ni šef mjerodavnog saborskog odbora. "Tu nema mjesta panici, nego jednom trezvenom prosuđivanju ovih poruka", ističe Miroslav Tuđman, šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

U blizini Hrvatske je više lokacija na kojima su zabilježene aktivnosti islamističkih grupa - Gornja Maoča, Jesenice, ali i Beč. Vjeruje se da se na tim lokacijama okupljaju prije odlaska u Siriju i Irak.

Islamska država lani je privukla pozornost cijelog svijeta. Prema posljednjim američkim podacima samo u Iraku i Siriji nalazi se više od 30 tisuća boraca. State Departement procjenjuje da im se pridružilo oko 22 tisuće stranaca iz više od stotinu zemalja.

Bori se i šest hrvatskih državljana, prema izvješću SOA-e. Od posljednjih poruka, ali i dosadašnjih poteza radikalnih skupina, ponovno se ogradila i Islamska zajednica u Hrvatskoj.

"Neugodno smo iznenađeni zbog sadrđžaja videozapisa. Naši stavovi po pitanju djelovanja ekstremnih skupina su poznati i u više navrata objavljivani. Žao mi je da u predbajramsko vrijeme imamo jedan video uradak, koji je, bojim se, s namjerom baš sad odaslan, kako bi poremetio bajramsku atmosferu i kako bi sve ono dobro gurnuo u drugi plan", rekao je muftija.

I oni traže da se pronađe onaj tko stoji iza svega. Otkrije li se da se netko samo našalio, snosit će sankcije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene