Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koliko nesavjesni mogu biti vozači na autocesti najbolje pokazuju snimke s riječke zaobilaznice. Vožnja u pogrešnom smjeru, polukružno okretanje na autocesti, zaustavljanje u tunelu... S većim gužvama, raste i opasnost.


Hrabrost, ludost, neznanje, nedostatak zdravog razuma. Samo bi se tim riječima mogli okarakterizirati neki od neslavnih poteza naših vozača koji se događaju i češće no što mislimo. 'Gotovo svakodnevno. Najteži prometni prekršaji bili bi vožnja u krivome smjeru', rekao je Željko Barić, voditelj tehničke jedinice Čavli ARZ.

Vezani članci Romobil na autocesti Mladić na električnom romobilu jurio autoputom u blizini Beograda 80 na sat, vozači mu vikali da nije normalan Slika nije dostupna Generale, živi jesmo, nemamo pojma gdje smo: Sletjeli su na cestu da upitaju vozače za smjer

Baš poput jedne dame koja se odlučila nasred riječke zaobilaznice okrenuti i vratiti. U pogrešnom je smjeru vozila punih pet kilometara i pravo je čudo da nitko nije stradao. Tome svakako pridonosi i stalni nadzor nad cestama. 'Vi ste educirani točno kako signalizaciju prilagoditi, što napraviti. Znači sve je to jedna shema, samo ne smijete se uspaničariti', rekao je Mile Rendulić, operater Centra kontrole prometa ARZ.

Zaustavljanje u tunelu bez prijeke potrebe

Sva se kritična mjesta nastoje dodatno obilježiti, no nevjerojatna je količina vozača koja uspije previdjeti i veliki znak. Tome može kumovati trenutak nepažnje, ali i umor koji baš kao i u ovome slučaju može imati i teže posljedice. Tragova kočenja uopće nema što upućuje na zaključak da je vozač jednostavno zaspao za volanom.

Čest slučaj jest i zaustavljanje u tunelu čak i bez prijeke potrebe. Bez obzira na to je li zaustavljanje vozila opravdano ili ne rijetko tko to učini propisno. 'Potrebno ga je približiti uz desni rub tunela, upaliti četiri žmigavca, obući zaštitni prsluk, staviti sigurnosni trokut i najbližim SOS uređajem javiti se u centar kontrole', rekao je Barić.

Ipak, najveći rizik na cestama predstavlja činjenica da jednostavno svi vozimo prebrzo. Podaci su zapravo šokantni. Jutros između 6 i 13 sati na uzorku većem od 5 i pol tisuća vozila ustanovili smo da 92% vozača nije poštivalo ograničenje brzine. Zato kamere nažalost sve češće bilježe i prizore poput ovog. Žurite li negdje, možda je vrijeme da razmislite ne biste li do tamo ipak brže stigli da vozite poštivajući ograničenja.