Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAK upozorava

Zima ne jenjava: Sutra još više snijega!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg je danas definitivno tema, a najviše ga palo očekivano na Zavižanu čak 170 cm.

Palo ga je dosta i to u cijeloj kopnenoj i gorskoj Hrvatskoj, a visine izmjerene danas u 13 sati, s obzirom na to da je snijeg nastavio padati cijelo poslijepodne i da su ove vrijednosti sada sigurno puno veće! U Zagrebu ga je u 13 sati bilo 12 centimetara, no ovdje je izazvao pravi prometni kolaps. Počeo je padati još sinoć i nije zapravo ni prestajao, a vidljivost je povremeno bila svega 500 metara što je samo pogoršalo prometne uvjete. U Delnicama je u 13 sati izmjereno trostruko više, ali budući da se radi o manjem gradu, slabijem prometu, nije bilo tako velikih problema, a i kadrovi su puno ljepši, rekli bismo idilični. Noćas i sutra prijepodne čeka nas još jedan val snježnih oborina, koji će biti čak obilniji nego ovaj danas.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" HAK kamera Pripazite Snijeg i olujna bura stvaraju probleme u prometu: Zatvoreni dijelovi autoceste, magistrala...

Od tri sata ujutro na zagrebačkom području na teren su izašle sve ekipe Zagrebačkih cesta, odnosno, njih 197. 'Ekipe su noćas čistile po prvom prioritetu što se odnosi na prilaze bolnicama, vrtićima, školama i javnom prijevozu. Od 6.45 uvedeni su 2. i 3. prioritet što znači da se čiste sve javne i sporedne ceste', rekla je Tatjana Mitrović, glasnogovornica Zagrebačkih cesta za Dnevnik.hr. Dodala je kako ekipe Zagrebačkih cesta daju sve od sebe i što je brže moguće dolaze na pozive građana.

'I građani moraju biti malo strpljiviji jer snijeg ne prestaje padati. Naša je obaveza da pet sati nakon prestanka oborina prometnice budu prohodne. No, naši su građani navikli na crnu cestu. Maksimalno se trudimo i dajemo sve od sebe, a tako mislimo nastaviti i narednih dana. Bez pretjerivanja mogu tvrditi da je naša zimska služba jedna od najboljih u Europi', pohvalila se glasnogovornica Mitrović.

Prestanak oborina tek u petak

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda poručuju kako snijeg koji pada neće tako skoro prestati već će još obilnije padati. 'U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici pada snijeg. Jedino je Slavonija trenutno bez padalina, no to će se tijekom dana promijeniti. Na sjeverom dijelu Jadrana pada kiša i puše olujna bura, a na južnom dijelu olujno jugo', rekao je za Dnevnik.hr dežurni prognostičar DHMZ-a.

Dodao je kako će tijekom popodneva, večeri i noći snijeg obilno nastaviti padati u većem djelu zemlje, a očekuje se da bi ga moglo biti i u unutrašnjosti Dalmacije. Snježne padaline nastavit će se i sutra tijekom cijelog dana. 'U Gorskom kotaru očekuje se snježni pokrivač veći od 30 centimetara, u središnjoj Hrvatskoj između 15 i 20,  a u Slavoniji oko 10 centimetara snijega. No, vrlo je izgledno  da će snijega pasti i više od očekivanja', rekao je dežurni prognostičar DHMZ-a. Dodao je kako se prestanak padalina očekuje u petak, no temperature se neće penjati iznad ništice tako da se snježni pokrivač neće otopiti.

Više desetaka Zagrepčana zatražilo liječničku pomoć

Klinika za traumatologiju u Zagrebu primila je jutros od 7,30 sati dvadesetak građana koji su se ozlijedili u padu na snijegu, a još ih je desetak trenutačno u obradi, doznaje se od liječnika te klinike. Liječnik je izjavio da je od dvadesetak primljenih pacijenata njih pet u padu teže ozlijeđeno, ali nitko nije zadržan na bolničkom liječenju. Uglavnom je riječ o prijelomima ručnih zglobova i iščašenju ramena. U Klinici za traumatologiju liječnički pregled čeka još 10-tak pacijenata. Do 11.15 sati zagrebačka policija intervenirala je u 31-oj prometnoj nesreći na području grada. 'Jedna je osoba lakše ozlijeđena, a u svim ostalim nezgodama došlo je samo do materijalne štete', potvrdila je za Dnevnik.hr Jelena Bikić iz glasnogovorništva Zagrebačke policije.

Ne krećite na put ako ne morate

Osim snijega koji će dominirati u unutrašnjosti, na Jadranu nas očekuje kiša, grmljavina i olujni naleti vjetra tako da se ne preporučuje putovanje prema moru. Iz HAK-a za Dnevnik.hr. kažu kako snijeg uvelike otežava promet na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici koju je od jutra zahvatilo snježno nevrijeme. Na tim cestama proglašeni su zimski uvjeti što znači da je obavezna zimska oprema. Najviše snijega izmjereno je na Zavižanu, 170 centimetara.  Na Plitvicama visina snježnog pokrivača veća je od 70 centimetara, a u Gospiću je jutros izmjereno 22 centimetara snijega.

'Oni koji nisu vješti za volanom, neka ne kreću na put. A oni koji imaju iskustva vožnje po ovakvim uvjetima, neka budu krajnje oprezni i neka slušaju upute HAK-a', rekao je Nikša Bjelajac iz HAK-a za Dnevnik.hr. Dodao je kako su zbog vremenskih neprilika otkazane linije katamarana i Splita prema Visu, Hvaru i Korčuli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene