Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obavijesti o gotovim putovnicama ili osobnim iskaznicama MUP od danas građanima šalje i sms-om, a prvih nekoliko poruka poslao je ministar Ivica Kirin, najavivši informatizaciju cijelog sustava unutarnjih poslova.


"Pitali smo se čemu sva ta tehnologija ako i dalje moramo čekati u redovima", kazao je Kirin, ocijenivši da će novi sustav znatno smanjiti gužve u upravnim policijskim uredima gdje se predaju zahtjevi i podižu gotovi dokumenti.

Vezani članci Iz novinarke u medicinsku sestru - ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) Diplomu medicinske sestre stekla u 17 dana: Posrednika krivotvorenom diplomom uhvatili na djelu Željko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriminalist o slučaju smjene savjetnika Predsjednice: "Takve stvari ne rješavaju se u birtijama"

Dodao je da će uslijediti informatizacija cijelog sustava kojem je na čelu, kako bi se ubrzao rad, prvenstveno na izdavanju dokumenata, i smanjila birokratska procedura.

Informatizacijom MUP-a na kraju će se omogučiti čak i podnošenje kaznenih prijava putem interneta, kazao je ministar.

Cijeli bi posao, kako je najavio trebalo dovršiti najkasnije do
ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na internetu će se uskoro povećati broj on-line obrazaca za izdavanje raznih dokumenata, a sukladno s tim izmijenit će se i postojeći podzakonski akti, rekao je Kirin.

O vremenu podizanja svojih novih dokumenata građani mogu biti obaviješteni sms-om ako kod podnošenja zahtjeva ostave broj svog mobitela, koji će se nakon slanja poruke brisati iz sustava.

Prikupljanje brojeva počelo je 20. srpnja i do sada je zaprimljeno više od 9000 zahtjeva. Iduće godine očekuje se istek valjanosti za oko 830.000 osobnih iskaznica i putovnica pa u MUP-u očekuju da će se ovakvim načinom komunikacije uvelike pojednostaviti preuzimanje dokumenata te izbjeći nepotrebna čekanja na šalterima.

Ministar Kirin danas je poslao 12 prvih poruka, a do kraja radnog dana će ih biti poslano još 450.

Povećanje kazni ponavljačima prometnih nezgoda

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je danas i povećanje kazni za ponavljače prometnih prekršaja ili kaznenih djela na cestama, zbog kojih se, kako je rekao,
automobil treba početi doživljavati kao ubojito oružje.

Ponavljača je malo, ali rade najteža nedjela na cestama i ugrožavaju živote drugih, kazao je Kirin, komentirajući slučaj mladog Velikogoričanina Hrvoja Žužića koji je jučer izazvao prometnu nesreću. On je s 2,5 promila alkohola u krvi usmrtio 19-godišnjakinju, a ranije je imao čak 19 prijava zbog prometnih prekršaja.

"Mislim da će povećanje kazni povećati i preventivu", kazao je
ministar unutarnjih poslova, ističući da se u tom pravcu osim Zakona o sigurnosti prometa na cestama treba izmijeniti i Zakon o prekršajima.

Osim toga Kirin je najavio veći broj policijskih službenika posebno educiranih za rad u prometu te nabavu novih automobila "presretača".

No, u policiji je trenutno premalo službenika, inače bi ih, kako je rekao, rasporedili i po autocestama.

Ipak, ministar je ocijenio da je usprkos velikom broju prometnih nesreća zadovoljan radom prometne policije. Unatoč svim nedostacima ona je prošle godine u državni proračun priskrbila oko 15 milijuna kuna, naplaćenih od nesavjesnih vozača, kazao je Kirin.