Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalmetu ništa ne može iznenaditi

Smijenjeni direktor HŽ-a odbacuje optužbe i najavljuje tužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smijenjeni predsjednik Uprave HŽ Holdinga Davorin Kobak danas je odbacio da je s bivšim direktorom Željeznica Srbije dogovarao krađu tri milijuna eura i najavio tužbu protiv medija koji su objavili te tvrdnje.

'Tužit ću Jutarnji list i autora članka. Zbog toga sam već uzeo odvjetnika', kazao je Kobak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Ustvrdio je da su 'medijski napadi' na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s 'nekih drugih problema' u HŽ-u.

Pročitajte i ovo Sjecišta pruge BIZARAN SLUČAJ Opet blamaža HŽ-a: Vlak nije mogao krenuti jer kondukter - nije došao na posao Slika nije dostupna Višak radne snage 1000 radnika odlazi iz HŽ-a

Prema pisanju tiska, srpska policija ima snimke razgovora Kobaka i također smijenjenog direktora Željeznica Srbije Milanka Šarančića u kojima planiraju otuđiti oko tri milijuna eura od duga koji su srpske željeznice trebale vratiti HŽ-u. Kobak, međutim, tvrdi da on ništa nije mogao napraviti sam jer mu je za sve trebao pristanak Nadzornog odbora ili Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

>> Smijenjeni direktor HŽ-a sa srpskim kolegom dogovorio pljačku 3 milijuna eura?

'Ja nisam napravio prijedlog povrata duga. Naslijedio sam ga, a niti na kraj pameti mi nije bilo da iz toga izvučem neku korist', kazao je Kobak. Dodao je da smijenjenog direktora Željeznica Srbije poznaje tek sa sastanaka međunarodnih željezničkih udruženja i tvrdi da mu nije jasno zašto bi mu itko nudio novac, ako on pritom 'nije imao robu za trgovati'.

'S direktorom Željeznica Srbije o tome nikada nisam razgovarao, a da sam na njegovom mjestu, zašto bih platio nekome tko o ničemu ne odlučuje', rekao je.

Odbacio je i medijske napise da je HŽ poslovao preko inozemnih 'off shore' tvrtki. 'To su spačke. Svake godine dolazi nam državna revizija i kontrole su možda i veće nego u drugim tvrtkama, a vrlo je malo nepravilnosti pronađeno', dodao je. Upitan zašto ga je onda ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta prekjučer razriješio dužnosti, Kobak je rekao da u HŽ trebaju doći mlađi ljudi i 'nova krv'. 'Tako je rekao i ministar Kalmeta i ja se s njim slažem. Tri i pol godine sam na bio i dužnosti i vjerujte da mi je dosta', ustvrdio je smijenjeni šef HŽ-a.

Kalmeta: Ništa me ne može iznenaditi

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je u Suhovarama rekao da se smjena na čelu Hrvatskih željeznica dogodila zato što tom poduzeću treba nova energija, nova odlučnost u procesu restrukturiranja te samim time i novi čelni čovjek.

Na novinarsko pitanje je li iznenađen napisima o navodnim zloporabama u poslovanju dosadašnjeg predsjednika Uprave Davorina Kobaka, ministar Kalmeta je odgovorio kako ga ništa ne može iznenaditi. 'Što se događalo u Hrvatskim željeznicama, neka pokaže istraga, tek nakon istrage znat ćemo istinu', rekao je Kalmeta.

Na pitanje o tome postoji li čak 400 menadžerskih ugovora u Hrvatskim željeznicama, kako su javljali mediji, ministar Kalmeta je odgovorio kako to nije istina. 'U Hrvatskim željeznicama ima deset menadžerskih ugovora, i to su pojedinci koji vode tvrtku unutar sustava HŽ-a. Kad je riječ o plaći predsjednika Uprave HŽ-a, ona je 24.000 kuna. U tom poduzeću ima oko 400 osoba koje primaju plaću na temelju koeficijenta, a nemaju menadžerske ugovore', izjavio je ministar Kalmeta. Ponovno je istaknuo da je odluku o smjeni čelnika HŽ-a donio na temelju dogovora sa socijalnim partnerima u tom poduzeću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene