Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biskup Ivan Milovan smijenio je kancelara biskupije Iliju Jakovljevića, 'vođu' istarskih svećenika koji su se borili da imovina župe Dajla ostane u hrvatskom vlasništvu.


Iz Hrvatske biskupske konferencije još nema reakcije na najnoviji rasplet događaja, no prema neslužbenim informacijama, biskup Ivan Milovan smijenio je Iliju Jakovljevića s dužnosti Biskupijskog kancelara i na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg generalnog vikara Marijana Kancijanića.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkazano ročište za Dajlu Slika nije dostupna Zahtjev odbijen: Benediktinci se ne mogu uknjižiti na Dajlu

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je žaljenje biskupovom odlukom, a zbog složenosti cijele situacije i pravnih zavrzlama unutar Hrvatske, predložio je osnivanje komisije.

'Predlažem da se formira zajednička radna grupa ili zajednička komisija ministarstva pravosuđa, grada Novigrada, općine Brtonigla, Istarske županije, biskupije porečko pulske i eventualno i župe Dajla da se u duhu povjerenja i u duhu dobre suradnje koju vidim u kratkoj budućnosti, narednih mjeseci pokuša iznaći rješenje', izjavio je Jakovčić.

Sveta Stolica zatražila je od Hrvatske pojašnjenje zbog odluke da se zemljište u župi Dajla u Istri, dio koji je papa Benedikt XVI. dodijelio talijanskim benediktincima u cijelosti vrati Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je primilo prosvjednu notu tajnika Svete Stolice. Vatikan u svom priopćenju izražava čuđenje odlukom hrvatskih vlasti, naglašavajući kako se sve treba riješiti u duhu suradnje.

'Nakon analize sadržaja note Ministarstvo će u suradnji s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj uputiti odgovor', rekao je glasnogovornik ministarstva Berislav Živković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju