Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Goran Cmrečak (42) smijenjen je s mjesta načelnika Odjela za granicu PU međimurske i pod disciplinskim je postupkom jer nije delegaciju MUP-a na čelu s ministrom Kirinom, kad je išla u Mađarsku, dočekao u svečanoj odori.


Cmrečak nije u skladu s uputama pozdravio ministra i bio pripravan podnijeti mu prijavak.

Vezani članci Muškarac pokušao ugušiti ženu / Ilustracija Policija otkrila detalje strave u Međimurju: Uhićen 27-godišnjak koji je metalnom šipkom tukao bebu i majku Matija Posavec Nedavno uhićen zbog mita, a danas pomeo konkurenciju: Posavec uvjerljivo vodi na izborima u Međimurju

Zbog toga je dugogodišnji policajac i rukovoditelj, koji je za mandata ministra Lučina bio i načelnik PU međimurske, smijenjen i postavljen za policijskog inspektora za terorizam, ratne zločine i ekstremno nasilje od 29. svibnja ove godine. 

Naime, događaj zbog kojeg je Cmrečak ‘degradiran’ zbio se 25. travnja ove godine na graničnom prijelazu Goričan. 

MUP-ova delegacija granični je prijelaz prošla bez zaustavljanja. Mađarski graničari dočekali su ministra Kirina u svečanim odorama i pozdravili ga. I to je odmah uspoređeno s ispraćajem na hrvatskoj strani.

Ravnatelj policije Marijan Benko predložio je vijeću disciplinskog suda pokretanje postupka protiv Cmrečaka zbog teže povrede službene dužnosti iz članka 99 stavka 1. točke d Zakona o državnim službenicima, tj. da je nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavao službene obveze.

Naime, dan prije iz MUP-a je brzojavom bilo najavljeno da će delegacija MUP-a na čelu s ministrom Kirinom dan poslije ići preko Goričana u Mađarsku i bio je naložen prioritetan prelazak granice.

Načelnik PU međimurske Ivan Sokač Cmrečaka je upozorio na mjere postupanja i na pogrešnu dotadašnju praksu da policajci vrijeme dolaska delegacija doznavaju telefonom od djelatnika na naplati cestarine neposredno prije graničnog prijelaza.

Cmrečaka je na dan kad je Kirin s delegacijom trebao doći na Goričan osobno nazvao i Nikola Milina, načelnik Odjela za granicu u MUP-u, i naložio mu da rukovoditelj bude obvezno izvan graničnih kućica, da pozdravi ministra i ovisno o okolnostima preda mu prijavak.

Sve to je, tvrdi se u prijedlogu za pokretanje disciplinskog postupka, Cmrečak propustio, iako je kao dugogodišnji policijski službenik trebao znati da mora pozdraviti ministra i po potrebi predati mu prijavak.

I on je odgovoran što i ostali policijski službenici nisu mogli pravodobno reagirati i dočekati ministra. Disciplinski sud utvrdio je da je prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka osnovan i protiv Cmrečaka će se voditi postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju