Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europske zemlje na nogama

Smanjena isporuka ruskog plina: Hoće li hrvatska kućanstva biti ugrožena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski plin Europu opskrbljuje s 30 posto njezinih potreba.

Poljska, Austrija i Slovačka su na nogama, razlog tome je smanjena isporuka ruskog plina. U Poljsku je stiglo 45 posto manje plina, u Austriju 15 posto, a u Slovačku deset, objavile su tamošnje energetske kompanije. Poljska plin prima naftovodima preko Ukrajine i Bjelorusije, a opskrba Slovačke i Austrije ovisi o plinovodima na istoku Ukrajine.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Ponovimo da ruski plin opskrbljuje Europu s 30 posto njezinih potreba, a najveći potrošač je Njemačka.

Hrvatska na godinu proizvede oko 2 milijarde metara kubnih plina, što zadovoljava 70 posto potreba. Ostatak uvozi, većinom iz Italije. Hoće li ove godine zbog ruske krize biti hladnih radijatora, za Dnevnik Nove TV istražio je Vanja Margetić.

'EU sankcionira vodeće ruske naftne tvrtke'

Hrvatska i europska skladišta plina su puna i spremna čekaju niske temperature. Samo ekstremno hladna zima, prema riječima stručnjaka mogla bi ugroziti domaća kućanstva.

'Hrvatska svojom proizvodnjom na moru i kontinentu pokriva 70 posto, 30 posto uvozimo, uvoz je preko Mađarske ili Austrije. Obustava tih 30 posto bi ugrozila u uvjetima kada je ekstremno velika zima ili kad se dogodi neki kvar na plinskom sustavu', objasnio nam je Miljenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Prijete separatisti: Hoće li Europa ostati bez opskrbe plinom?

Da straha od hladnoće nema, uvjerava i premijer Zoran Milanović.

'Hrvatska je manje ovisna od nekih država, dapače sljedeću zimu mi imamo dovoljno zaliha čak i da se sve zatvori, neće biti hladno u Hrvatskoj, dakle plina će u Hrvatskoj biti ', tvrdi predsjednik Vlade.

Dva projekta za plinsku neovisnost

Potpuna plinska neovisnost Hrvatske krije se u dva projekta. LNG terminal i dodatno skladište.

'Kad bi izgradili LNG terminal, kao što je to predviđeno davno, onda bi bili potpuno neovisni jer onda možeš plin kupiti gdje hoćeš, kad hoćeš i biraš cijenu, prema tome poenta, ili dodatno skladište ili LNG terminal ', kaže Šunić.

Skladište Okoli se puni redovito i sada je stanje skladišta na razini od 430 000 000 m3, a procjenjuje se da bi, ovisno o temperaturama, punjenje moglo trajati još nešto više od mjesec dana. Procjena je da će sredinom listopada skladište biti dovoljno napunjeno plinom odnosno na razini od oko 520 000 000 m3 plina u skladištu.

Ove količine, bez obzira na prijetnje Rusije, dovoljne su za zimu koja dolazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene