Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj listi najmanji dosad

SLUŽBENI POČETAK IZBORNE KAMPANJE Na listama 2.311 kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo na svojim je službenim stranicama objavilo pravovaljano predložene liste te imena i prezimena kandidata za svaku od 12 izbornih jedinica, čime je nakon višemjesečne neslužbene, počela službena izborna promidžba za parlamentrane izbore, 8. studenoga.

Objavom izbornih listi službeno započinje izborna promidžba, a na parlamentarnim ćemo izborima imati čak 166 listi koje je DIP objavio, a koje zadovoljavaju valjanost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prednost zahvaljujući postotku S jedne liste temeljem preferiranih glasova u Sabor može i više kandidata Slika nije dostupna Dostupan online DIP PRECIZIRAO PRAVILA Objavljen Podsjetnik za rad biračkih odbora

Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jednica, dakle današnjim danom, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare. U izbore ide 166 listi, 161 stranačka i pet neovisnih, u 12. izbornoj jednici, u kojoj biraju pripadnici manjina je 41 kandidat, izvjestio je Hrvatin.

PREDANE IZBORNE LISTE Domoljubna koalicija bez dovoljno žena, iznenađenje u 8. izbornoj jedinici

Na listama je ukupno 2. 311 kandidata, žena je 957 (41, 41 posto), muškaraca 1. 354 (58, 59 posto), prosječno su stari 42 i pol godine. Broj listi koje 'idu' na ove parlamentrane izbore manji je nego 2011., kada ih je bilo 313 i 2007., kada ih je bilo 257, podsjeća predsjednik DIP-a.

Od 166 listi 161 je stranačkih listi, a njih 33 nemaju žensku kvotu reguliranu zakonom prema kojem bi na listama trebalo biti najmanje 40 posto žena. DIP je o tome dužan obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, a ona odlučuje o daljnjim potezima.

Domoljubna koalicija prednjači u tome. U čak jedanaest izbornih jedinica njihove liste ne odgovaraju zahtjevima 'ženske kvote'. Druga na popisu je Autohtona hrvatska stranka prava koja u devet izbornih jedinica ne zadovoljava ' žensku kvotu', a treća je SDP-ova koalicija 'Hrvatska raste' koja u 4 izborne jedinice ne zadovoljava ovu kvotu.

Najmalađi kandidati na listama imaju 18 godina, a najstariji 95 godina.

Nakon što su objavljene zbirne liste može se krenuti u tiskanje glasačkih listića. Listići će biti nešto 'podnošljivijeg' formata (62 puta 43 centimetra)n, nego smo prvotno mislili, kaže Hrvatin i navodi kako će biti slični listićima viđenim na izborima za Europski parlament kada se, također, moglo preferencijalno glasovati, pa su, dakle, na listićima bili poimenično navedeni svi kandidati.

Službena promidžba trajat će do ponoći, 6. studenoga, subota, 7. i nedjelja, 8. studenoga, dakle izborni dan do 19 sati, bit će vrijeme izborne šutnje. (M.G./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene