Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Zagorec: Trgovac oružjem neće svjedočiti u Hrvatskoj jer se boji za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner, jedan od ključnih svjedoka u istrazi protiv generala Vladimira Zagorca u slučaju "nestanka" dragulja iz MORH-a, obavijestio je zagrebački Županijski sud da neće doći na saslušanje u Hrvatsku jer se boji za svoj život.

Rothaichner je u dopisu naveo da neće doći u Hrvatskoj jer se tu ne osjeća sigurnim, ali da je sprema svjedočiti u istrazi protiv Zagorca izvan Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PAO NAJVEĆI NARKOBOS U akciji stoljeća uhićen najtraženiji trgovac drogom: Tajno sklonište u džungli zaštićeno s osam sigurnosnih prstenova tražilo čak 500 vojnika Trgovina na otoku Sestrunju (Foto: Facebook, Otok Sestrunj) Sunce, more i posao Nude i dvosoban stan: Maleni hrvatski otok traži radnika i poziva ljude u ''idiličnu avanturu''

Prema tvrdnjama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, njemački trgovac oružjem je Zagorcu predao dvije torbe s draguljima kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je dobio od MORH-a za kupovinu raketnog sustava S-300, a Zagorec je dragulje 2000. odnio odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane.

Rothaichner je na zagrebačkom sudu trebao svjedočiti na ročištu 29. lipnja, no nije se pojavio.

Dva dana ranije u Beču je iza zatvorenih vrata svjedočio u postupku u kojemu se odlučuje o zahtjevu Hrvatske za Zagorčevim izručenjem. Tamo je navodno izjavio da Zagorcu nikada nije predao dragulje. Iduće ročište u tom postupku zakazano je za 25. srpnja.

U istrazi protiv Zagorca već do sredine travnja saslušani su svi
hrvatski svjedoci, a istražna sutkinja Erna Dražančić još uvijek nije odlučila hoće li pokušati Rothaichner saslušati video vezom ili će završiti istragu i bez njegova svjedočenja, kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Ime njemačkog trgovca oružjem javnosti je postalo poznato u listopadu prošle godine na suđenju otmičarima Zagorčeva sina. Tada je njegova bivša tajnica Snježana Šiprak izjavila da mu je Rothaichner ostavio dvije pilotske torbe s draguljima koje je Zagorec spremio u sef u svom uredu i odnio po odlasku s dužnosti.

Bivši Zagorčev prijatelj Hrvoje Petrač na tom je suđenju izjavio da ga je Zagorec tražio da mu pomogne prodati drago kamenje vrijedno 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene