Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četverogodišnji rok kušnje

Slučaj reflektori: Polančecu potvrđena jednogodišnja uvjetna kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odbio je žalbu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u slučaju reflektori i potvrdio mu uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje.

Iako se nagodio za kaznu, priznavši krivnju za 'nezakonito posredovanje' jer je potrošio 230 tisuća kuna za rasvjetu nogometnog igrališta NK Osvit u svom rodnome selu Đelekovci, Polančec je tražio smanjenje uvjetne kazne za pet mjeseci jer se nije slagao s dijelom presude zagrebačkog Županijskog suda kojom je osuđen i za poticanje na krivotvorenje službene isprave jer je poticao izvođača radova nakon izgradnje reflektora da klubu ispostavi račun.

Obrana je smatrala da time nije počinjeno kazneno djelo jer je izvođač po zakonu i bio dužan ispostaviti račun za obavljene radove, no Vrhovni sud je zaključio kako je naknadno ispostavljanje računa, godinu i pol nakon što su radovi već plaćeni, bilo isključivo u funkciji prikrivanja nezakonita posredovanja.

'Očito slijedi da naknadno fakturiranje računa za već plaćene radove nije posljedica slobodne volje ugovornih strana, već se radi o simuliranom pravnom poslu čija je osnova obveze neistinita, tj. prividna', zaključio je sud i potvrdio prvostupanjsku presudu po kojoj je Polančec za svako kazneno djelo dobio po sedam mjeseci zatvora pa mu je izrečena jedinstvena kazna od godine dana uvjetno.

Nakon slučaja reflektori pred vrhovnim sucima u srijedu će se naći i Polančecova žalba u slučaju naručivanja nepotrebne stručne studije od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića, zbog čega je nepravomoćno osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora. Protiv Polančeca se još vodi postupak i u slučaju Spice, gdje je zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je Podravku oštetio za 400 milijuna kuna. (Hina)

Pročitajte i ovo Damir Polančec VELIKI INTERVJU EKSKLUZIVNO Damir Polančec za Dnevnik Nove TV o tužbi protiv države: "Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt" Slika nije dostupna "odluka u razumnom roku" Sjećate se Damira Polančeca i afere Spice? Vrhovni sud raspravlja o žalbama pet godina nakon prvostupanjske presude

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene