Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mađari postavili uvjete

Mađarska presuda Čačiću stigla na zagrebački Županijski sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebački Županijski sud danas je iz Mađarske stigao sudski spis s presudom kojom je bivši prvi potpredsjednik vlade osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio u toj zemlji, a u kojoj su poginule dvije osobe.

"Sud je zaprimio spis koji će preuzeti tročlano izvanraspravno vijeće koje će odlučiti o kazni", potvrdio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je kako je još prerano govoriti o tome kad će izvanraspravno vijeće donijeti odluku te je objasnio da vijeće nije vezano određenim rokom.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Afera Geodetski fakultet Ovo je sadržaj dokumenta koji USKOK traži od EPPO-a: Po njemu nema nikakvih dvojbi o nadležnosti Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja

Sjednica vijeća nije javna, a na njoj se neće raspravljati o krivnji, činjeničnom opisu djela i pravnoj kvalifikaciji iz mađarske presude, nego samo o kazni i je li ona u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom. Odluka vijeća nije konačna jer se nezadovoljna stranka još može žaliti Vrhovnom sudu.

>> Čačić ide u zatvor u Hrvatskoj!

Čačić, po pravomoćnoj presudi mađarskog suda, u zatvoru mora odslužiti polovicu dosuđene kazne.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda kaznu ne može povećati, ali je može smanjiti ili zamijeniti uvjetnom. No, s obzirom na to da je Mađarska dala samo prethodnu suglasnost, a ne i potpunu suglasnost za Čačićevo izdržavanje kazne u Hrvatskoj, ona ima konačnu riječ pa predmet, to jest suglasnost, može povući ako ne bude zadovoljna odlukom zagrebačkog suda. U tom bi slučaju bivši prvi potpredsjednik vlade kaznu ipak služio u susjednoj zemlji.

Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o suradnji u izvršavanju zatvorskih kazni, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. Čačić je u studenome prošle godine to i zatražio, a Mađarska je krajem prosinca dala prethodnu suglasnost da kaznu može odslužiti u Hrvatskoj.

Županijski sud u mađarskome gradu Kapošvaru osudio je 14. studenoga 2012. Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 8. siječnja 2010. u Mađarskoj poginule dvije osobe.

Nakon objave presude Čačić je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene