Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži oslobađajuću presudu

Slučaj Mraović ponovno pred Vrhovnim sudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni će sud početkom idućeg tjedna odlučivati o žalbi Josipa Mraovića na presudu riječkog Županijskog suda kojom je kažnjen s tri godine zatvora zbog silovanja američke košarkašice Illishe Jarret u svojem hotelu u Gospiću 2005.

Mraović, poznatiji po nadimku 'lički Tuđman', u žalbi traži da se osuđujuća presuda preinači u oslobađajuću ili ukine, a suđenje ponovi pred drugim sudskim vijećem. Branitelj 60-godišnjeg poduzetnika iz Bilaja kraj Gospića odvjetnik Zvonimir Hodak smatra da su na suđenju zatvorenom za javnost počinjene bitne povrede Zakona o kaznenom postupku te da je krivo i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Pročitajte i ovo Davor Božinović 100. godina od rođenja Bi li Franjo Tuđman bio sretan današnjim HDZ-om? Ministar Božinović: "Siguran sam da bi" Slika nije dostupna Video: Mraović novinarima bacio kosti 'da se imaju oko čega klati'

Hodak u žalbi navodi da je riječki sud propustio utvrditi kako to da DNK analiza i biološki tragovi nisu potvrdili fizički kontakt Mraovića i košarkašice, iako je to, tvrdi odvjetnik, naložio Vrhovni sud prilikom ukidanja prve oslobađajuće presude iz 2005. koja je izazvala zgražanje stručne i šire javnosti. U skandaloznom obrazloženju gospićki županijski sudac Branko Milanović ustvrdio je, među ostalim, da guranje prsta u anus, za što je optužen Mraović, nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

U ponedjeljak će se iznijeti javno svi detalji slučaja

Pred vijećem Vrhovnog suda u ponedjeljak će sudac izvjestitelj na javnoj sjednici iznijeti pojedinosti cijelog slučaja, nakon čega će se o Mraovićevoj žalbi odlučiti iza zatvorenih vrata.

Ponovljeno suđenje Mraoviću na riječkom sudu obilježeno je njegovim učestalim ispadima pred novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje je psovao i vrijeđao, a jednom je pred njih bacio i vrećice sa životinjskim kostima rekavši: 'Evo vam psi, kojoti, bando jedna, glođite, imat ćete o čemu pisati'.

Nakon izricanja nepravomoćne presude u veljači 2008. ustvrdio je da je osuđen pod pritiskom medija i političara. Pritom je pogrdnim nazivima vrijeđao američku košarkašicu koja ga je tužila zbog uvrede. Taj je slučaj na Općinskom sudu u Rijeci krajem siječnja ove godine završen mirenjem, nakon što se Mraović javno ispričao za izrečene uvrede i izrazio žaljenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene