Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Maestro: Zatraženo novo proširenje istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića (58) i zagrebačkog odvjetnika Juraja Parazajdera (57) USKOK je danas zatražio novo proširenje istrage u slučaju Maestro jer ih sumnjiči da su zlouporabili položaj i ovlasti te od predsjednika uprave tvrtke Badel 1862 "izvukli" 257.000 kuna.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić izjavio je da će najvjerojatnije idućeg tjedna, nakon saslušanja dvojice osumnjičenih, odlučiti o novom zahtjevu za proširenjem istrage koju vodi već nekoliko mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik HFP-a svjedočio o slučaju Maestro Slika nije dostupna Maestro: Nema proširenja istrage na nove osobe

Nove sumnje o korupciji u HFP-u odnose se na slučaj iz početka 2006. kada je u Fondu, po prijedlogu tvrtke Badel 1862, vođen postupak obnove prema Zakonu o privatizaciji radi naknadne procjene zemljišta koje nije bilo procijenjeno u temeljni kapital te tvrtke.

U USKOK-u sumnjaju da je Matanović predsjednika uprave te tvrtke uvjerio da Parazajderu plati 257.000 kuna odvjetničke nagrade za koju bi on uskladio zemljišnoknjižno stanje i angažirao vještaka čija će procjena za Badel biti znatno povoljnija od one koju je prihvatio Sektor nekretnina u HFP-u. Matanović je obećao da će tu novu procjenu na kraju prihvatiti Pravni sektor kojemu je on bio na čelu.

U USKOK-u tvrde da je Matanović to učinio znajući da je Sektor nekretnina prihvatio procjenu Porezne uprave prema kojoj je vrijednost predmetnih čestica 11,4 milijuna kuna i da je na takvu procjenu Badel uložio prigovor. Znao je, kažu, i da dodatno usklađenje katastra i zemljišnih knjiga nije potrebno.

Parazajdera se sumnjiči da je u svibnju ove godine tvrtki Badel izdao račun za svoje navodne odvjetničke usluge koji mu je u roku tri dana plaćen te ga je podijelio s Matanovićem. Već idućeg dana u HFP-u je sastavljeno rješenje kojim se kao vrijednost nekretnine prihvaća procjena na 6,9 milijuna kuna, no predsjednik Fonda Grga Ivezić je to odbio potpisati jer je vrijednost nekretnine u rješenju bila znatno manja od one koje su sastavili procjenitelji HFP-a.

U slučaju Maestro do sada je saslušano 50-tak svjedoka i preostao je još ispitivanje USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića koji se tijekom tajne akcije lažno predstavljao i osumnjičenicima iz Fonda nudio provizije za razne nezakonite pogodnosti vezane uz privatizaciju. No, proširi li sudac Ivančić istragu očekuje se saslušanje 11 novih svjedoka.

U slučaju Maestro za korupciju, odnosno primanje mita do sada je ukupno osumnjičeno deset osoba, među kojima i trojica potpredsjednika HFP-a - Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene