Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rudolf za nastavak rada

Slovenski supredsjedatelj povjerenstva za arbitražu o granicama dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Supredsjedatelj hrvatsko-slovenskog povjerenstva za pripremu arbitraže o granici Miha Pogačnik dao je ostavku samo dva dana nakon njezina posljednjeg sastanka u Šmarješkim toplicama.

Pogačnik je slovenskog premijera Boruta Pahora obavijestio da daje ostavku na mjesto supredsjedatelja povjerenstva jer je u slovenskim medijima, kako tvrdi, organizirana prava 'hajka' zbog njegovih visokih honorara. Slovenski mediji navodili su zadnjih dana da je Pogačnik za savjetovanje i rad u okviru povjerenstva prošle godine dobio oko 100.000 eura kao vladin vanjski suradnik. Slovenski premijer Borut Pahor najavio je u četvrtak da će zahtijevati reviziju ugovora koji je Pogačnik imao s vladom kao supredsjedatelj povjerenstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova prognoza Delo: 58 posto Slovenaca glasovat će za sporazum Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

'Mislim da su honorari članova povjerenstva i supredsjedatelja Mihe Pogačnika previsoki. Mnogi slovenski dužnosnici obavljaju odgovorne zadaće za mnogo niže nagrade', rekao je Pahor na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o navodno visokim troškovima rada povjerenstva. Povjerenstvo pod predsjedanjem Pogačnika i njegovog hrvatskog kolege sastalo se prije dva dana u Šmarješkim Toplicama. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka Pogačnik je ustvrdio kako je 'povjerenstvo do sada napravilo velik posao', ali da još uvijek postoje dva sklopa pitanja o kojima nema suglasnosti i za koje je potrebno konzultirati najvišu političku razinu, odnosno vlade. Zato je najavio da će o rezultatima rada povjerenstva obavijestiti slovensku vladu, a o odluci vlade ovisit će hoće li mješovito povjerenstvo dobiti mandat za nastavak rada.

Kako navode slovenski mediji, u slovenskoj vladajućoj koaliciji neke stranke smatraju da treba prekinuti rad međudržavnog povjerenstva za pripremu arbitraže i zbog troškova, i zbog navodno slabih rezultata koje je postigla otkakao su je osnovale dvije vlade nakon susreta Janeza Janše i Ive Sanadera na Bledu 2007. godine.

Rudolf: Ostavka ne bi smjela prekinuti rad Mješovitog povjerenstva

Ostavka slovenskoga supredsjedatelja Mješovitog povjerenstva za pripremu okvira o podnošenju spora radi razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije pred međunarodnim tijelom Mihe Pogačnika ni na koji način ne bi smjela utjecati ili prekinuti rad toga povjerenstva, izjavio je danas hrvatski supredsjedatelj akademik Davorin Rudolf. Po njegovim riječima problem ostavke je unutarnje pitanje Slovenije i, kako je rekao, u to se ne bi upletao. 'Usprkos tome, međutim, moramo pregovarati pogotovu, po mojem mišljenju, što smo se približili sporazumu o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu, Veliko ili Malo vijeće - svejedno', rekao je Rudolf.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene