Karl Erjavec (Foto: AFP)
Karl Erjavec (Foto: AFP)

Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec rekao je da je neprijeporno da će nepoštovanje arbitražne presude izazvati napetosti.


Karl Erjavec uznemirio je hrvatsku javnost nedavnom najavom problema austrijskim i njemačkim turistima na putu prema Hrvatskoj u slučaju hrvatskog neprihvaćanja arbitražne presude. U intervjuu za Novi list detaljnije je pojasnio što je zapravo želio reći tom izjavom.

''Posve je jasno da u slučaju nepoštovanja arbitražne odluke možemo očekivati napetosti, incidente i određene poteškoće na obje strane, i posve je jasno da to neće biti dobra reklama za turističku sezonu i za gospodarsku suradnju. Ako ne bude poštovana arbitražna odluka, koja će biti donesena na temelju međunarodnog ugovora, potpisanog pod okriljem EU-a, odnosno Europske komisije, možemo očekivati komplikacije, i to je ono što sam rekao u svojoj izjavi. U slučaju da hrvatska strana ustraje u odluci da ne poštuje arbitražnu odluku, možemo očekivati eskalaciju različitih napetosti i te će napetosti sigurno imati odjeka u međunarodnoj javnosti. Pa zar mislite da će nam u takvoj atmosferi masovno dolaziti turisti? Nisam govorio o sabotaži, o blokadi i tome slično'', rekao je Erjavec za Novi list.

Pojašnjavajući dalje kako bi se to moglo odnositi na turizam rekao je: ''Turisti će radije doći ako države imaju dobre odnose i dobru suradnju. S tim će se problemom baviti Europska komisija i samo ta činjenica predstavlja antireklamu za turizam. Zato moram priznati da ne razumijem tvrde i nediplomatske pozicije Hrvatske.''

Što je još Erjavec rekao u intervjuu možete pročitati na ovdje.