Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Miro Cerar pisao je u ponedjeljak popodne hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i pozvao ga na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom, objavljeno je iz Cerarova ureda.


Slovenski premijer odlučio se hrvatskome kolegi pisati jer zadnjih dana s njime nije mogao doći u kontakt na drugi način, objavila je večeras Slovenska televizija.

Vezani članci Slika nije dostupna Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare Slika nije dostupna 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Unatoč Milanovićem izjavama da je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, pitanje je misli li ozbiljno jer hrvatski sudac u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku te i dalje sudjeluje u arbitražnom procesu, navodi Slovenska televizija.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je potvrdilo da je od tajništva Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojemu se traže dodatna objašnjenja u vezi navoda koje je tom sudu poslala hrvatska vlada i da se o tome očitovalo.

Slovenska agentica pri tribunalu Mirjam Škrk rekla je da se ne slaže s navodima hrvatske vlade nego da Slovenija zahtijeva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dvije stranke u postupku već iznijele.

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Slovenski premijer Miro Cerar popodne je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem kako bi razjasnili njegovu poziciju nakon što je dio oporbe zatražio da Erjavec preuzme svoj dio odgovornosti zbog Pirangatea i ponudi ostavku.

Erjavec je nakon sastanka kazao da je premijer bio zadovoljan njegovim odgovorima i da neće tražiti njegovu ostavku, ali da je moguće da oporba o cijelom slučaju podnese protiv njega interpelaciju u parlamentu.

Erjavec je još u nedjelju izjavio da su "opcije otvorene" zbog prozivki najveće oporbene stranke na njegov račun i da nije isključeno da će odstupiti ako to od njega zatraži premijer.

No tada je rekao da odgovornijom od sebe za cijeli skandal drži slovensku obavještajnu službu i da se prisluškivanje nije dogodilo u prostorijama ministarstva nego "na žicama", odnosno u privatnim prostorijama bivšeg arbitra na Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i bivše agentice Simone Drenik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook