Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u nakon duže rasprave je prihvatio tekst izjave o zaštiti interesa Republike Slovenije u postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez. Riječ je o kompromisnom prijedlogu takve izjave, o kojoj će u četvrtak odlučivati i parlament u plenarnom sastavu.


Kako su nakon sjednice izjavili ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i predsjednik odbora Ivo Vajgl, prihvaćena izjava, čiji tekst za sada nije dostupan, odražava stajališta Vlade, te referendum o ratifikaciji hrvatskog pristupnog pregovora zbog te izjave, koja je prihvaćena jednoglasno, nije potreban. No, obojica su naveli da su inicijative koje traže referendum o ulasku Hrvatske u NATO savez legitimne.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Janez Janša Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma"

Po riječima Žbogara, ako bi krenula procedura raspisivanja referenduma, Slovenija vjerojatno ne bi mogla uhvatiti rokove za slanje ratificiranog hrvatskog protokola u Washington.

Predsjednik Udruge 25. lipnja 1991. godine Marjan Podobnik izjavio je da će tijekom dana uložiti 2500 potpisa za referendum, kako bi to učinio u roku, ali da će za konačnu odluku o referendumu pričekati četvrtak kada bi se o današnjem prijedlogu teksta izjave trebao izjasniti i parlament u cjelini

Izjavu kojom bi se ustvrdilo da je Hrvatska na granici sa Slovenijom od osamostaljenja radila jednostrane korake i da Slovenija posjeduje pod kontrolom sve sporne točke i izlaz na otvoreno more predložila je Slovenska pučka stranka, koja tvrdi da će u suprotnom slučaju podržati nacionalistički blok koji zahtijeva da se slovenska ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO poništi na referendumu.

Obraćajući se članovima odbora, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da je prijedlog izjave koju nudi Slovenska pučka stranka (SLS), neprihvatljiv, jer bi u sadašnjim okolnostima narušio razgovore s Hrvatskom oko inicijative Europske komisije, ali da su prijedlozi koje je za usvajanje ponudio Vajgl prihvatljivi.

Bivši premijer Janez Janša kazao je da u izjavi treba naglasiti da Slovenija ima izlaz u međunarodne vode.

Predsjednik udruge '25. lipnja 1991. godine' Marjan Podobnik izjavio je da će, bez obzira na to hoće li danas na odboru biti usklađen prihvatljivi tekst izjave, danas do 15 sati 'za svaki slučaj' u parlamentarnu proceduru uložiti 2500 potpisa kojima bi se moglo pokrenuti postupak održavanja naknadnog zakonodavnog referenduma na kojemu bi se glasovalo o tome slažu li se građani s hrvatskim pristupnim protokolom koji je parlament prošlog tjedna već usvojio.