Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret Pusić i Erjaveca

Slovenski mediji: Ministarski sastanak korak naprijed, razlike postoje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcemu dvorcu Strmol korak je naprijed u učvršćivanju bilateralnih odnosa i rješavanju pitanja stare devizne štednje štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije.

Erjavec i hrvatska ministrica potpisali su usklađeno zajedničko pismo kojim se dvije države obraćaju Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu s molbom da se pod njezinim pokroviteljstvom i u sklopu sukcesije počne rješavati pitanje devizne štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, koja im je bila isplaćena jer je prenesena u hrvatski javni dug.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret dvoje ministara Pusić uskoro s Erjavcem: 'Hoće li Slovenija ispoštovati memorandum iz Mokrica?' Slika nije dostupna Sve dok... Erjavec za prekid postupaka protiv Ljubljanske banke

>> Pusić i Erjavec pismo BIS-u, žele da nadgledaju pregovore o Ljubljanskoj banci

No nisu potpisali zajedničko pismo državama slijednicama bivše SFRJ koje je uoči sastanka najavljivala slovenska strana. Tim će se državama svojim pismom obratiti slovenski ministar, potičući ih da se neriješena pitanja nastala raspadom nekadašnje SFRJ, među kojima i pitanje stare devizne štednje, rješavaju na osnovi sporazuma o sukcesiji država slijednica iz 2001. godine.

Slovenski radio ističe da su izjave Erjavca i Vesne Pusić nakon susreta pokazale da se o pitanju stare devizne štednje stajališta dviju država i dalje razlikuju jer je hrvatska ministrica jasno izjavila da se memorandum o suglasnosti dviju vlada, potpisan u Mokricama 11. ožujka, odnosi samo na pitanje tzv. 'prenesene' štednje koja je dijelu hrvatskih štediša već isplaćena, ali ne s računa Ljubljanske banke nego iz hrvatskog javnog duga. To je posebnost kojom je taj problem djelomice riješen u Hrvatskoj, ali ne i u drugim bivšim republikama u kojima je u vrijeme SFRJ poslovala Ljubljanska banka.

Hrvatska strana smatra da memorandum poštuje i to će dalje činiti, dopuštajući mogućnost da se prenesena štednja riješi preko sukcesije i BIS-a, mimo sudskih postupaka u Hrvatskoj, ali ističe da se memorandum ne odnosi na neprenesenu štednju.

Slovenska tiskovna agencija ističe da je hrvatska ministrica rekla da hrvatska vlada neće povlačiti punomoć Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb, koje vode postupke pred sudovima u Hrvatskoj protiv Ljubljanske banke, ali da zastoj u sudskim postupcima koji je memorandumom dogovoren omogućuje da tužbe protiv Ljubljanske banke postanu bespredmetne ako se rješenje nađe u okviru sukcesije.

Slovenski radio navodi da su se i Pusić i Erjavec složili da je za pitanje prenesene štednje uz pokroviteljstvo BIS-a i angažman financijskih stručnjaka Zdravka Rogića i Franca Arhara moguće doći do rješenja, ali upozorava da Erjavec i dalje ističe kako slovenska strana smatra da prema memorandumu sudski postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj moraju mirovati i ne pokretati se novi sve dok se ne dođe do konačnog rješenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene