Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati slovenski poduzetnik i lobist Božo Dimnik spuštanjem u batiskafu htio je upozoriti na nužnost zaštite čistoće Jadrana.


Božo Dimnik na neobičan način je proslavio svoj 80. rođendan spustivši se u manjem batiskafu na dubinu 80 metara u kanalu između Paga i Raba u nastojanju da upozori na nužnost ekološke svijesti.

Kako su javili slovenski mediji, Dimnik je na taj način želio upozoriti na potrebu očuvanja čistoće Jadranskog mora, u čemu ga je, kako navode, podržao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo, osobito iz vremena kad su se dvije države osamostaljivale i stjecale međunarodno priznanje.

Vezani članci Jak vjetar, ilustracija Jak vjetar u Sloveniji: Srušeno stablo ubilo vozača, problemi u prometu, stanovnici bez struje... Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju

>> Hrvatski Jadran smjestili tek na 64 mjesto na popisu najzdravijih mora!

Slovenski mediji prenijeli su povodom Dimnikova podviga njegovu poruku da je Jadransko more 'najljepše more na svijetu', ali ujedno i 'najviše opljačkano',  te da hrvatske vlasti već godinama upozorava na ekološke opasnosti i na pretjerani izlov ribe, osobito na koćarenje.

Slovenski poduzetnik, lobist, pustolov, ali i prijatelj Hrvatske, simbolično se spustio do potopljenog talijanskog ratnog broda Audace (Smjeli) i u batiskafu proveo cijeli sat te poslije izjavio da u moru nije vidio skoro niti jednu ribu iako ih je nekada nalazio u velikom broju, a već je niz godina oduševljeni ronilac, objavili su slovenski mediji.

Dimnik je obećao i lobiranje kako bi Hrvatska koristila europske fondove za ekološku rehabilitaciju Jadrana u koji se nekoć ispuštalo mnogo toksičnih tvari.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook