Klađenje (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Klađenje (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Slovenci su u suradnji s hrvatskom policijom razbili koruptivnu organizaciju u sportu i ilegalnim kladionicama.


Devet osoba u Sloveniji i dvije u Hrvatskoj uhićene su u okviru istrage protiv kladioničarske mafije koja je trajala više mjeseci, u zajedničkoj akciji policija obiju država koju je podržao Interpol, objavila je u utorak slovenska policija.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: uka Stanzl/PIXSELL) Plenković o aferi prisluškivanja: "Tolj ne predstavlja Vladu, sa mnom nitko nije razgovarao. Nema dokaza tko je bio na telefonu" Daniel Markić ravnatelj SOA-e (Foto: Dnevnik.hr) Europska komisija o navodnoj aferi prisluškivanja SAO-e: ''Nacionalne obavještajne službe spadaju u nacionalne nadležnosti''

Slovenski istražni ured (NPU) koji se bavi organiziranim i gospodarskim kriminalom objavio je da se istraga odnosila na kriminalnu organizaciju koja je preko interneta organizirala plasiranje visokih iznosa kladioničarima u Aziji.

U Sloveniji i Hrvatskoj izvedeno je 13 kućnih pretraga i 15 pretresa automobila, na različitim lokacijama, a uhićeno je 11 osoba, od čega devet u Sloveniji. Svi se sumnjiče za manipuliranje rezultatima nogometnih utakmica u profesionalnim ligama u Srbiji, Makedoniji i Češkoj, nakon čega su uplaćivali visoke iznose novca klađenjem na dogovorene rezultate utakmica, kako bi osigurali dobitke, navela je slovenska policija u priopćenju.

Vjeruje se da je spomenuta kriminalna skupina bila povezana s drugim kriminalnim skupinama u svijetu te da se ilegalnim klađenjem na sigurne dobitke tako prao novac zarađen na drugim ilegalnim i nezakonitim poslovima, primjerice krijumčarenjem i prodajom droge.

Članovima navedene kriminalne skupine u Sloveniji i Hrvatskoj oduzeto je 35 elektroničkih naprava, 32 mobilna telefona, dva osobna vozila, 19.600 eura i krivotvorene valute u vrijednosti 38500 eura. (Hina)