Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je uputila službeni prosvjed Hrvatskoj zbog prodaje parcela na lijevoj obali Dragonje koja su prema stajalištu Ljubljane u vlasništvu slovenskog fonda za poljoprivredno zemljište i koja se po istom stajalištu nalaze na slovenskom teritoriju.


Kako je u priopćenju za javnost iznijelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, prosvjedna nota uručena je privremenoj otpravnici poslova u veleposlanstvu RH u Ljubljani Ani Pejković, koja je pozvana na razgovor u ministarstvo budući da veleposlanik Mario Nobilo danas nije u Sloveniji.

Vezani članci Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici Petero poginulih u tvornici u Sloveniji. Zna se i vjerojatan uzrok eksplozije Eksplozija u slovenskoj tvornici - 2 Mjesto zavijeno tugom: "Ružna vijest o petero preminulih potresla je mali slovenski gradić"

Slovenija je u noti, kako navodi priopćenje, prosvjedovala protiv pravnih akata i aktivnosti hrvatskih organa u vezi s poljoprivrednim zemljištima na lijevoj obali Dragonje koja su "na teritoriju Republike Slovenije i u vlasništvu Fonda poljoprivrednih zemljišta i šuma Republike Slovenije".

"Bilo kakvi pravni akti hrvatskih organa u vezi sa spomenutim zemljištima znače protupravne posege u vlasničko pravo slovenskog vlasnika zemljišta. U skladu s time svi pravni poslovi koji su možda već zaključeni na temelju protupravnog raspolaganja ništavni su i nemaju nikakav pravni učinak. Zemljišta ostaju u vlasništvu slovenskog vlasnika, odnosno Republike Slovenije", navodi se u slovenskoj protestnoj noti.

>> Hrvatska odbacila prosvjed Slovenije zbog prodaje zemljišta na području Buja

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u izjavi za javnost povodom prosvjedne note da je Hrvatska svojim postupanjem "prekršila postulate pravne države i vladavine prava" koje, kako se dodaje, "poštuju sve članice Europske unije".

"Načela pravne države i vladavine prava ključni su principi koje mora poštivati svaka država koja namjerava postati članicom EU-a", navodi se u izjavi, te dodaje: "Hrvatsko postupanje znači i kršenje međunarodnog prava, preciznije načela poštivanja stanja (na granici) na dan 25. lipnja 1991., te načela mirnog rješavanja otvorenih pitranja, gdje spada i načelo izbjegavanja jednostranih akata koja bi mogla prejudicirati rješavanje takvih pitanja", navodi se u izjavi.

Isto tako, Ljubljana ocjenjuje da spomenuti postupak znači i "kršenje razvijanja i poštivanja dobrosusjedskih odnosa koji su bitan dio približavanja Hrvatske Europskoj uniji".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je takav njegov stav potkrijepljen zaključcima Vijeća EU-a s kraja prošle godine.

"Zato Slovenija opravdano očekuje da će se hrvatske organi suzdržati od svih akata koji posežu za državnim teritorijem Republike Slovenije", navodi se u izjavi.

Uz to, ministarstvo vanjskih poslova Slovenije navodi na kraju da je u kontaktu sa slovenskim vlasnikom zemljišta i da će upotrijebiti sva pravna sredstva ako dođe do bilo kakvog konkretnog posezanja na tim zemljištima budući da su - kako se dodaje - "za nekretnine na slovenskom teritoriju nadležni slovenski sudovi".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju