Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija uputila prosvjednu notu RH zbog prodaje spornog zemljišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je uputila službeni prosvjed Hrvatskoj zbog prodaje parcela na lijevoj obali Dragonje koja su prema stajalištu Ljubljane u vlasništvu slovenskog fonda za poljoprivredno zemljište i koja se po istom stajalištu nalaze na slovenskom teritoriju.

Kako je u priopćenju za javnost iznijelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, prosvjedna nota uručena je privremenoj otpravnici poslova u veleposlanstvu RH u Ljubljani Ani Pejković, koja je pozvana na razgovor u ministarstvo budući da veleposlanik Mario Nobilo danas nije u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MVPEI: Novi pravilnik ne prejudicira granice Hrvatskom veleposlaniku uručena prosvjedna nota Republike Slovenije Slika nije dostupna Slovenci ljuti zbog pravilnika Slovenija će poslati prosvjednu notu Hrvatskoj

Slovenija je u noti, kako navodi priopćenje, prosvjedovala protiv pravnih akata i aktivnosti hrvatskih organa u vezi s poljoprivrednim zemljištima na lijevoj obali Dragonje koja su "na teritoriju Republike Slovenije i u vlasništvu Fonda poljoprivrednih zemljišta i šuma Republike Slovenije".

"Bilo kakvi pravni akti hrvatskih organa u vezi sa spomenutim zemljištima znače protupravne posege u vlasničko pravo slovenskog vlasnika zemljišta. U skladu s time svi pravni poslovi koji su možda već zaključeni na temelju protupravnog raspolaganja ništavni su i nemaju nikakav pravni učinak. Zemljišta ostaju u vlasništvu slovenskog vlasnika, odnosno Republike Slovenije", navodi se u slovenskoj protestnoj noti.

>> Hrvatska odbacila prosvjed Slovenije zbog prodaje zemljišta na području Buja

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u izjavi za javnost povodom prosvjedne note da je Hrvatska svojim postupanjem "prekršila postulate pravne države i vladavine prava" koje, kako se dodaje, "poštuju sve članice Europske unije".

"Načela pravne države i vladavine prava ključni su principi koje mora poštivati svaka država koja namjerava postati članicom EU-a", navodi se u izjavi, te dodaje: "Hrvatsko postupanje znači i kršenje međunarodnog prava, preciznije načela poštivanja stanja (na granici) na dan 25. lipnja 1991., te načela mirnog rješavanja otvorenih pitranja, gdje spada i načelo izbjegavanja jednostranih akata koja bi mogla prejudicirati rješavanje takvih pitanja", navodi se u izjavi.

Isto tako, Ljubljana ocjenjuje da spomenuti postupak znači i "kršenje razvijanja i poštivanja dobrosusjedskih odnosa koji su bitan dio približavanja Hrvatske Europskoj uniji".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je takav njegov stav potkrijepljen zaključcima Vijeća EU-a s kraja prošle godine.

"Zato Slovenija opravdano očekuje da će se hrvatske organi suzdržati od svih akata koji posežu za državnim teritorijem Republike Slovenije", navodi se u izjavi.

Uz to, ministarstvo vanjskih poslova Slovenije navodi na kraju da je u kontaktu sa slovenskim vlasnikom zemljišta i da će upotrijebiti sva pravna sredstva ako dođe do bilo kakvog konkretnog posezanja na tim zemljištima budući da su - kako se dodaje - "za nekretnine na slovenskom teritoriju nadležni slovenski sudovi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene