Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vanjska, sigurnosna i obrambena politika

Slovenija suglasna za otvaranje još jednog poglavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta dao je svoju suglasnost da Hrvatska na sljedećoj pristupnoj konferenciji s Europskom unijom privremeno otvori pregovaračko poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

'Mislim da će Hrvatska to poglavlje otvoriti do kraja ovog mjeseca', rekao je nakon sjednice odbora koja je bila zatvorena za javnost slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Po njegovim riječima, relevantna je i primjedba vezana uz to poglavlje kao stajalište EU-a, a to je da Hrvatska na području trgovine i nadzora lakog oružja mora pratiti politiku Unije.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

'No, ta opravdana primjedba u ovom trenutku nije razlog da se poglavlje ne bi otvorilo. To je uvjet za zatvaranje poglavlja', rekao je Žbogar novinarima nakon sjednice. Žbogar je pojasnio da će Slovenija u vezi s pregovaračkim poglavljem Vanjska, sigurnosna i obrambena politika dati jednostranu izjavu vezanu uz pitanje granice. 'U njoj ćemo naglasiti i potrebu da država kandidatkinja poštuje sve međunarodne obveze koje je prihvatila međunarodnim ugovorima', rekao je Žbogar.

Dodao je da se pitanje Ljubljanske banke rješava u okviru četvrtog poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora, odnosno poglavlja Sloboda kretanja kapitala. 'U kontaktu smo s Europskom komisijom, kako bi to pitanje na odgovarajući način bilo uključeno u (pregovaračka) stajališta za zatvaranje tog poglavlja', rekao je Žbogar nakon sjednice odbora.

Slovenski premijer Borut Pahor prošli je tjedan izjavio da će Slovenija na pristupnoj konferenciji EU-Hrvatska krajem ovog mjeseca, najavljenoj za 30. lipnja, podržati zatvaranje jednog i otvaranje triju poglavlja Hrvatske s Europskom unijom, ali nije izričito rekao o kojim je poglavljima riječ. Osim poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Hrvatska još nije otvorila dva poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

Formalno, odluku o suglasnosti za otvaranje i zatvaranje poglavlja donose dva parlamentarna odbora - odbor za vanjsku politiku i odbor za europske poslove, a o tome odlučuju iza zatvorenih vrata. Odbor za europske poslove o tome je već zasjedao, ali odluka nije poznata niti je nakon sjednice bilo izjava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene