Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija prijeti Hrvatskoj usporavanjem pregovora s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija vrši pritisak na Hrvatsku preko njezinih pregovora s Europskom unijom prijeteći usporavanjem pregovora ukoliko prije otvaranja poglavlja ribarstvo i pravda, sloboda i sigurnost Hrvatska ne ostvari pogodnosti za slovenske ribare i prizna neriješenost međusobne granice.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je u četvrtak pred članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku izjavio kako su u pregovorima Hrvatske s EU-om za Sloveniju sporni poglavlje 13 Ribarstvo i poglavlje 24 Pravda sloboda i sigurnost koja još nisu otvorena.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

"Slovenija traži da Hrvatska prije otvaranja poglavlja o ribarstvu u cijelosti ostvari pogranični sporazum (SOPS)" kojim je slovenskim ribarima omogućeno ribarenja do područja istarskog Novigrada.

Glede 24. poglavlja "Slovenija traži da Hrvatska istakne da granica na moru i na kopnu nije još utvrđena".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
(MVPEI) je reagirajući na, kako je kazalo, izjave pojedinih slovenskih dužnosnika, u četvrtak reklo kako Hrvatska drži neprihvatljivim pokušaje Slovenije da unese neriješena bilateralna pitanja u pregovore Hrvatske s EU-om i opterećivanja hrvatskog pregovaračkog procesa problemima koji nisu dio pregovora.

Jutarnji kaže kako je Rupel rekao da su propali pregovori na
tehničkoj razini u Bruxellesu vezani uz stupanje na snagu hrvatskog Zaštićenog ekonomsko-ribolovnog pojasa (ZERP) za članice EU-a te da će se nastaviti na političkoj razini.

Hrvatski sabor donio je odluku kojom bi ZERP trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2008. kada Slovenija preuzima predsjedanje Europskom unijom pa su pokrenuti pregovori o tome u okviru Europske komisije.

List navodi kako je državni tajnik u MVPE-iju Hido Biščević rekao da pregovori na tehničkoj stručnoj razini u Bruxellesu nisu prekinuti. 

"Na posljednjem krugu pregovora predstavnici Europske komisije predložili su da se pregovori podignu i na višu razinu", rekao je Biščević Jutarnjem listu napominjući kako "to ne znači da su prekinuti".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene