Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u četvrtak u Pragu kako Slovenija želi da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO, ali kako je došlo vrijeme da se riješi granični prijepor između dviju država.


'U potpunosti podupiremo ulazak Hrvatske u EU i NATO, ali smatramo da su dvije države dostatno zrele da se konačno riješi granično pitanje i to prije nego Hrvatska uđe u EU, bilo dvostranim dogovorom ili uz pomoć trećega', rekao je Žbogar u izlaganju u središtu za ekonomske studije Praškog sveučilišta. Žbogar je dodao kako Slovenija smatra da države zapadnog Balkana u Europsku uniju treba uključivati ovisno o njihovu napretku i pojedinačno te da je Hrvatska do sada u tom pogledu najviše učinila.

Vezani članci Splitska plaža Bačvice - 2 Još jedna zemlja skinula Jadran s crvene liste, za turiste to znači lakši ulazak u zemlju Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu

'Prema zapadnom Balkanu treba voditi racionalnu i realističnu politiku. Proces integracije regije u EU lani je zapao u krizu zbog zastoja u ratifikaciji Lisabonskog ugovora i gospodarske krize, ali zatvaranje vrata EU-a integraciji zapadnog Balkana ne bi pridonijelo konsolidaciji', rekao je Žbogar. Slovenski ministar vanjskih poslova posjet Češkoj, koja predsjeda EU-om, završava u petak, kada se sastaje s najvišim češkim dužnosnicima, a s češkim ministrom vanjskih poslova Karlom Schwarzenbergom održat će i zajedničku konferenciju za novinare.