Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zahtjeve da Slovenija službeno prosvjeduje zbog novoga hrvatskog pravilnika o granicama ribolovnih područja, jer je u njemu navedena 'crta sredine' kod razgraničenja u Savudrijskoj vali, slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da to neće utjecati na već dogovoren arbitražni postupak na koji su pristale obje države.


Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da je riječ o 'jednostranu potezu' Hrvatske, ali smatra kako pravilnik neće utjecati na arbitražu. 'Novi hrvatski pravilnik o granicama ribolovnih područja jednostrani je potez, ali nema nikakva značenja glede zadaće koju će imati arbitražni sud', navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi slovenskoj tiskovnoj agenciji STA.

Vezani članci Novac, ilustracija Sabor donio novi zakon o obvezoj prijavi prijenosa gotovine preko granice, evo što je sve obuhvaćeno Granični prijelaz, ilustracija Novi režim na granici: Slovenija objavila tko sve i pod kojim uvjetima od utorka smije u zemlju

Kako su javili slovenski mediji, više je slovenskih stranaka i udruga u utorak zahtijevalo od ministarstva vanjskih poslova da odmah i odlučno službeno prosvjeduje protiv hrvatskog pravilnika koji je stupio na snagu u početku ove godine, jer tvrde da se njime ponovno 'prejudicira' granično rješenje na moru i dovodi u pitanje arbitražni sporazum na koji je pristala slovenska vlada.

Kako međutim tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, spomenuti pravilnik neće utjecati na odluku arbitražnog vijeća o razgraničenju. Arbitražnim je sporazumom određeno da nijedan jednostran dokument ni čin koji Hrvatska ili Slovenija poduzmu u svezi s granicom, a odnosi se na razdoblje nakon što su obje države 25. lipnja 1991. proglasile neovisnost, ne može prejudicirati arbitražni rezultat, ocjenjuje slovenska diplomacija.

Unatoč tomu, slovensko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da će 'u skladu s diplomatskom praksom' zaštititi slovenske interese, kako je to činilo i u prijašnjim prigodama, te vjerojatno i službeno prosvjedovati, javila je Slovenska tiskovna agencija. (Hina)