Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se uvrštenje u dnevni red

Slonjšak predložila Saboru dvoje svojih zamjenika, ponovno Pekeč Knežević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak predložila je Hrvatskom saboru da za njezinu zamjenicu na još jedan osmogodišnji mandat imenuje Miru Pekeč Knežević, a za zamjenika Darija Jurišića.

Svoj prijedlog, koji je stigao u Sabor, ali još nije formalno uvršten u dnevni red, Slonjšak je temeljila na javnom pozivu na koji je pristiglo 37 prijava, od kojih jedna nije ispunjavala sve propisane formalne uvjete, a druga je stigla nakon roka.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Nakon intervjua kojima je pristupilo 34 kandidata, izbor je sužen na njih četvero, a u konačnici pravobraniteljica se odlučila Saboru predložiti Pekeč Knežević i Jurišića.

Za Pekeč Knežević (61), diplomiranu socijalnu radnicu, pravobraniteljica navodi da je stručna, odgovorna i poduzetna, izrazito motivirana da i dalje obavlja zadaće njene zamjenice. Svojim znanjem, iskustvom i doprinosom koji je pokazala u proteklih osam godina Pekeč Knežević i dalje može unaprjeđivati položaj osoba s invaliditetom, a ono što je razlikuje od drugih kandidata je poznavanje cjelokupne problematike zaštite osoba s invaliditetom, objašnjava Slonjšak svoj prijedlog.

Za pravnika i doktoranda na osječkom Sveučilištu Darija Jurišića (36), ističe da je odgovorna i stručna osoba, razvijenih komunikacijskih vještina, da su poznavanje i iznimna zainteresiranost za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ono što ga razlikuje od ostalih kandidata.

Jurišić je radno iskustvo stekao u Uredu države uprave u Zagrebačkoj županiji, te ministarstvima gospodarstva, rada i mirovinskog sustava te pomorstva i prometa.

Član je Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom od 2013., predstavnik Ministarstva u radnoj skupini za izradu Nacionalne strategije izjednačavanja osoba s invaliditetom 2016.-2020., sudjelovao je u izradi propisa vezanih uz položaj osoba s invaliditetom te na ostvarivanju njihovih prava u svim vidovima prometa itd.

Pravobraniteljica sama predlaže svoje zamjenike, a imenuje ih i razrješava Hrvatski sabor na mandat od osam godina s tim da mogu biti ponovno imenovani.

Kad Sabor potvrdi predložena imena, Ured pravobraniteljice napokon će biti posložen. Naime, sredinom listopada istekli su mandati dvoje zamjenika pravobraniteljice – Pekeč Knežević i Borisa Jakova Geričića koji su Ured vodili od svibnja kada je istekao prvi mandat Slonjšakove, do njezinog ponovnog imenovanja 17. listopada ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene