Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraga o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića proširena je na crnogorskog državljanina Slobodana Đurovića, kojem je određen i jednomjesečni pritvor, izvijestio je zagrebački Županijski sud.


Istragu na 54-godišnjeg Đurovića proširila je istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić nakon što joj je iskaz dao jedan od okrivljenih Robert Matanić.

Vezani članci Slika nije dostupna Jocićeva obrana neće uložiti žalbu na pritvor Slika nije dostupna Snajperist na krovu: Za ubojstvo platili 1,5 milijuna eura?

Đurovića se tereti za dva teška ubojstva, za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela i za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Određen mu je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na supočinitelje koji su još u bijegu, opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti izvršenja kaznenih djela. 

Prema USKOK-ovom istražnom zahtjevu, od Đurovića su zasad nepoznate osobe i za još neutvrđen iznos naručile ubojstvo Pukanića. Đurović je nakon toga s bratićima Robertom i Lukom Matanićem te Amirom Mafalanijem dogovorio nadziranje Pukanića, dok je način ubojstva dogovorio sa Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem koji su još u bijegu.

>> Slobodan Đurović planirao Pukanićevo ubojstvo?

Slobodan Đurović je pritvoren od kraja listopada, ali zbog sumnje da je s Milenkom Kuzmanovićem iz Srbije pomagao ubojicama u bijegu nakon atentata. Oni su, navodno, Mataniće trebali prebaciti u Srbiju, no sva četvorica uhićena su u akciji 'Balkan express' tjedan dana nakon atentata u blizini granice sa Srbijom. Istog dana u Zagrebu je uhićen i Amir Mafalani.

Ivo Pukanić ubijen je 23. listopada 2008. na parkiralištu u dvorištu NCL grupe u Zagrebu. Jedan od osumnjičenih ondje je dovezao skuter s eksplozivom i parkirao ga blizu Pukanićevog automobila. Zatim su jedan ili više njih čekali Pukanića, a kada su vidjeli da izlazi iz zgrade Nacionala i dolazi do vozila, aktivirali su eksplozivnu napravu, od koje su poginuli Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić.