Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠ u Čaglinu

Slavonski učenici uče japanski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnovna škola u Čaglinu po mnogo čemu je jedinstvena. Pohađa je 220 učenika iz čak 20 okolnih sela. Ništa čudno s obzirom na to da slavonska sela podno Krndije polako nestaju. No, u Čaglinu se rađaju i neki novi klinci. Oni već u osnovnoj školi uče japanski jezik. Po tome su doista jedinstveni u Hrvatskoj.

Umjesto tamburice podno Krndije odzvanja glazba zemlje izlazećeg sunca. 'Kad si sretan' na japanskom pjevaju učenici čaglinske osnovne škole. Japanski se u Čaglinu uči već četiri godine. Predaje ga Japanka Akiko Nishimoto Damjanović. 'Super. Nemam što drugo reći. Super uče. Imaju puno volje. To je izborni predmet, pa ga pohađaju samo djeca koja hoće učiti', rekla je Akiko Nihimoto Damjanović, nastavnica japanskog.

Pročitajte i ovo Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

Mali Slavonci s izgovorom japanskog nemaju problema. Kod pisanja ipak treba malo više zapeti. Unatoč tomu, učenici su oduševljeni japanskim jezikom. Vjeruju da će im pomoći u životu. 'Mislim da hoće jer ja bi htio postati prevoditelj japanskog. Ali ima više od 1.000 znakova u japanskom jeziku i mora se učiti', kaže učenik Tomislav Budimski. Osim jezika u Čaglinu se uče i druge japanske vještine. U tren oka od papira nastaju savršeni likovi. Lagano je ako imaš od koga naučiti. Nastavnica Akiko namjerava se duže vrijeme zadržati u Čaglinu. U siromašni hrvatski kraj od posebne državne skrbi dovela ju je ljubav. Nasmiješeno lice učenici su s oduševljenjem prihvatili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene