Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnovna škola u Čaglinu po mnogo čemu je jedinstvena. Pohađa je 220 učenika iz čak 20 okolnih sela. Ništa čudno s obzirom na to da slavonska sela podno Krndije polako nestaju. No, u Čaglinu se rađaju i neki novi klinci. Oni već u osnovnoj školi uče japanski jezik. Po tome su doista jedinstveni u Hrvatskoj.


Umjesto tamburice podno Krndije odzvanja glazba zemlje izlazećeg sunca. 'Kad si sretan' na japanskom pjevaju učenici čaglinske osnovne škole. Japanski se u Čaglinu uči već četiri godine. Predaje ga Japanka Akiko Nishimoto Damjanović. 'Super. Nemam što drugo reći. Super uče. Imaju puno volje. To je izborni predmet, pa ga pohađaju samo djeca koja hoće učiti', rekla je Akiko Nihimoto Damjanović, nastavnica japanskog.

Vezani članci Podrška onkološkim pacijentima Divna gesta: 60 zagrebačkih učenika ošišalo se na ćelavo da podrže prijatelja koji se bori sa zloćudnom bolesti Školski obrok za sve (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prije su dolazili gladni u školu i tražili ostatke užine, sada imaju besplatan obrok

Mali Slavonci s izgovorom japanskog nemaju problema. Kod pisanja ipak treba malo više zapeti. Unatoč tomu, učenici su oduševljeni japanskim jezikom. Vjeruju da će im pomoći u životu. 'Mislim da hoće jer ja bi htio postati prevoditelj japanskog. Ali ima više od 1.000 znakova u japanskom jeziku i mora se učiti', kaže učenik Tomislav Budimski. Osim jezika u Čaglinu se uče i druge japanske vještine. U tren oka od papira nastaju savršeni likovi. Lagano je ako imaš od koga naučiti. Nastavnica Akiko namjerava se duže vrijeme zadržati u Čaglinu. U siromašni hrvatski kraj od posebne državne skrbi dovela ju je ljubav. Nasmiješeno lice učenici su s oduševljenjem prihvatili.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju