Uz kuhare, mesare i djelatnike u turizmu, Hrvatskoj kronično nedostaju i majstori poput stolara, tesara, tokara.

Galerija


Učenici u osnovnim školama tehničku kulturu imaju samo jedan sat na tjedan, često bez profesionalnog alata. Slavonski pedagozi tehničke kulture to su odlučili promijeniti. Na području Đakovštine uveli su svojevrsnu vlastitu kurikularnu reformu.

Vezani članci Prometna nesreća, ilustracija - 4 Još jedna smrt na cestama: U Slavoniji nakon izlijetanja s ceste poginuo motociklist zmije - 4 Mnogi se ljudi boje zmija, a u Slavoniji je ovih dana - prava najezda: ''Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan"

Dok drugi razmišljaju o videoigricama, desetogodišnji Matej poželio je stroj za oblikovanje drveta.

„Dobio sam ga prošle godine zato što sam prošao s pet“, kaže Matej, učenik Osnovne škole Vladimir Nazor iz Đakova.

I njegov prijatelj Stjepan sebe vidi kao budućeg majstora pa tako kad odraste želi biti stolar.

Broj sati tehničke kulture prepolovljen

Broj sati tehničke kulture u osnovnim školama već je 10 godina prepolovljen. Nadareni učenici ovise o volji nastavnika i njihovoj spremnosti da organiziraju dodatne sate, te nabave alat.

„Ove godine ih je bilo 25 radionica unutar naše škole za vrijeme zimskih praznika i tu mi dođemo, ono što napravimo, to prodamo i od toga opet dođemo do sredstava za opremu učionice“, kaže Sanja Vidović, nastavnici tehničke kulture.

Tesari i stolari deficitarna su zanimanja, a tržište traži i tehničare sa strojarskim i elektrotehničkim fakultetom.

„Mi smo pedagozi tehničke kulture i sasvim je logično bilo da svoje učenike koje prepoznamo kao kvalitetne i potencijalne vrijedne radnike ili studente, inženjere jednog dana, usmjerimo u tom području“, rekao nam je Ivan Jukić, predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture „Slavonija“

Veliko okupljanje i natjecanje

Zbog toga već osam godina u Đakovu organiziraju veliko okupljanje i natjecanje za osnovnoškolce.

„Pravimo fenjer od drveta, viseći i ovo je sad jedna od stranica“, kaže Jakov , učenik Osnovne škole Vladimir Nazor iz Đakova.

Problem nastaje kod upisa u srednju školu. Zbog slabog odaziva za deficitarna zanimanja, Ministarstvo obrazovanja na kraju ne odobrava razred.

„Djeca se upisuju za zanimanje stolar i tesar, prijave se do jedan, dvojica u prvom roku, dok onda se obrišu ta zanimanja kad krene upis i djeca ostanu neka i neupisana“, objašnjava Slaven Kokorić iz Srednje strukovne škole Đakovo.

Ako tako ostane i za četiri godine, mala je vjerojatnost da će Matej postati stolar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga
besplatno na novatv.hr