Kuhanje čobanca (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Kuhanje čobanca (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

U sklopu priredbe Tamburaški kirbaj, koja se ovoga vikenda održava u Vukovaru, osječki kuhar Denis Šoštarić skuhao je najveći slavonski čobanac kako bi ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a za taj poduhvat utrošio je čak 1700 kilograma mesa.


"Skuhali smo 12.500 porcija, odnosno 4650 litara čobanca. Za to smo utrošili 1700 kilograma mesa, 300 kilograma luka te 4000 litara vode. Počeli smo ga kuhati u 4 ujutro, a dovršili oko 13 sati, rekao je Denis Šoštarić, dodajući kako je čobanac kuhan u kotliću posuđenom od kolega iz Srbije, a u kojem su oni 2001. kuhali riblji paprikaš.

Kuhanje čobanca pratili su Guinnessovi promatrači, a hoće li vukovarski čobanac ući u Guinnessovu knjigu rekorda trebalo bi se znati oko 22 sata. Nakon što je skuhan, čobanac su imali prigodu kušati i brojni Vukovarci koji su posjetili Tamburaški kirbaj.

Čobanac je neizostavno kuhano jelo slavonske kuhinje. Mora sadržavati barem dvije do tri vrste mesa, a uz svinjetinu i junetinu, najčešće se dodaje meso divljači. Za pripremu tog jela od ostalih sastojaka koristi se luk i dosta povrća. (Hina)