Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dokle god...'

Linić komentirao lošu vijest oko kreditnog rejtinga Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić komentirao je vijest o tome da je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's Investors Service promijenila izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne.

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's Investors Service promijenila izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne, to je prokomentirao i ministar financija Slavko Linić. Rekao je da dokle god ne ostvarimo gospodarski rast, te dokle god ne povećamo izvoz, teško da ćemo imati rejtinge koji će nam omogućavati povoljnije uvjete na financijskom tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O zaduživanju Neće biti izdavanja obveznica, dizat ćemo klasične bankarske kredite Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Linić: Ovo nije kraj, ovo je tek početak

LOŠE VIJESTI Izgledi za rejting Hrvatske promijenjeni iz stabilnih u negativne

'Kad promatramo pitanje odnosa promjene iz stabilnog u negativni, velikog utjecaja na tržištu neće biti, pogotovo u ovom trenutku, kad je dosta novaca i američkog i europskog tržišta išlo prema Rusiji', rekao je Ministar te dodao kako je očito da će ponuda na tržištima biti sve veća.

Također je rekao kako bez gospodarskog rasta ne možemo očekivati pozitivnije vijesti o rejtingu. Kako nam je europsko tržište otvoreno, ponuda Hrvatske, njezine usluge i roba, mogu biti itekako interesantne stranim ulagačima. Moramo samo znati odrediti pravu cijenu. Ako to zaista ostvarimo u 2014. i 2015. možemo očekivati da će se trendovi promijeniti u pozitivnom smjeru, komentirao je ministar financija.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić drži kako je Moody's-ova promjena izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnog u negativni njihova procjena hrvatskih izgleda u narednom razdoblju zbog dva tereta koji pritišću državu -fiskalne konsolidacije koja se provodi te ulaska u proceduru prekomjernog deficita. 'Vlada čini sve da unatoč zahtjevima koji su dosta radikalni za prvu godinu konsolidacije, uspostavi sustav koji će biti ravnomjerniji u smislu raspodjele tereta na tri godine', kazao je Grčić.

Naglasio je i kako će se u predstojećim tjednima, kroz razgovore, pokušati uvjeriti Europsku komisiju kako je to bolji put za Hrvatsku. „Bez strukturnih reformi koje su sada u ovom novom paketu, teško će se stvoriti zdravi uvjeti za gospodarski oporavak i rast“, kazao je Grčić zaključujući kako to moramo napraviti radi sebe a ne radi agencija. (M.G./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene