Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijski sud u Šibeniku mjerodavan je za suđenje protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice optuženog da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti u akciji gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza pretprošle godine kada je život izgubilo 12 vatrogasaca.


To je odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a medijima ju je danas potvrdio glasnogovornik šibenskog Županijskog suda Branko Ivić koji je kao istražni sudac i vodio istragu o kornatskoj tragediji. Sudac Ivić je kazao kako je tom odlukom Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio žalbeni prijedlog za prenošenje mjesta nadležnosti iz Šibenika u neki drugi grad, a koji je Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović podnio sredinom prosinca prošle godine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Slavica se ponašao poput Staljina' Slika nije dostupna Počinje suđenje Draženu Slavici

Prodanović je, naime, zatražio da se suđenje održi u drugom gradu zbog atmosfere pritiska i činjenice da su mnogi u Šibeniku pogođeni kornatskom tragedijom što bi moglo utjecati na suce i samo suđenje u slučaju optuženog Slavice.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se pak kako nema razloga da se sumnja u objektivnost sudaca te da će na njihovu neovisnost utjecati napisi u medijima ili mijenje javnosti. Također se navodi kako bi premještanje suđenja u neki drugi grad i pozivanje više od stotinu svjedoka samo nepotrebno povisilo troškove suđenja, kazao je Ivić.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović danas nije mogao komentirati odluku Vrhovnog suda, a budući da ništa službeno nije dobio nije ni znao da je odluka donesena. Potvrdio je samo da je riječ o konačnoj odluci te da se na nju ne može žaliti.