U Hrvatskoj je u subotu počela proslava Martinja, pa sve policijske postaje pojačano nadziru promet i upozoravaju da se unaprijed organiziraju oni koji misle piti.

Galerija


Od subote ujutro nije važno ni što se pije, ni što svira. Stoga je u vrijeme Martinja pametno ne voziti.

''Kazne su od 3000 do 20.000 i može biti propisana i kazna zatvora. Vozače koje zateknemo s onim najvećim koncentracijama alkohola, privest ćemo, odnosno uhititi'', kazao je Krešimir Mišić iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke.

Statistika pokazuje da se u studenom i prosincu povećava broj prometnih nesreća i stradavanja pa će policija za Martinje i blagdane provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača. ''Prošle godine na Martinje imali smo 50 poginulih osoba u prometu, na današnji dan imamo ih 30'', istaknuo je crne brojke Mišić.

Damir Felak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Saborski zastupnik tražio od šefa policije da progleda kroz prste pijanim vozačima, podržao ga i ministar

Povodom narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja alkoholiziranih sudionika u cestovnom prometu policija je najavila da će od petka do 12. studenog pojačano nadzirati vožnju pod utjecajem alkohola.

Vozače će nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pritom će biti uspostavljeno više nadzornih punktova koji će se češće mijenjati.

Mato Kovačević, zamjenik načelnika I. policijske postaje (Foto: Dnevnik.hr) Policija pojačava nadzor za vikend i upozoravaju vozače: "Moraju biti svjesni da niti jedan razlog ne opravdava vožnju pod utjecajem alkohola"

U nadzor prometa, najavila je policija, bit će uključen maksimalan broj policajaca službenika kao i raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Kao upozorenje vozačima da ne sjedaju pijani za volan mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati akcije tijekom Martinja kada je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontrolirano 8456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr