Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Magarac, mago, magare ili kako ga u Istri zovu tovar - spada u kritično ugrožene vrste. Litra magarećeg mlijeka danas doseže i 500 kuna!


Boris Orlić je jedan od rijetkih uzgajivača istarskog magarca. Pasminu na izdisaju i sam pokušava oživjeti. Poimence zna svaku od svojih 30-ak ljubimica. I dok su, kaže, nekad služile za prijevoz tereta, danas ih se isključivo cijeni zbog ekskluzivnog mlijeka.

Vezani članci Dino Kozlevac Istra traži izuzeće od novih mjera: "Kafići i restorani kod nas nisu žarište" Testiranje na koronavirus u Opatiji Istarski stožer: "Imamo sve više teških bolesnika, među kojima su i mlađi." Otkriveno i gdje se zarazilo najviše osoba

'Ovisno od grla do grla, ali kad magarica u zimskim uvjetima da od pet do sedam decilitara na noć mlijeka, a u ljetnim solidna magarica od sedam decilitara do litru', kazao je Boris.

>> U Istri se udvostručila prodaja domaćega mlijeka!

Njegova su svojstva dokazano ljekovita. 'Može se koristiti za hranu djece koja imaju probleme, oni koji su netolerantni na kravlje mlijeko ili kod ljudi koji imaju problema s padom imunološkog sustava', kazao je Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta.

Koristi se i kod liječenja astme, bronhitisa, a jača i krvnu sliku. Cijena litre je nerealno visoka! 'Neki prodaju za 400, neki za 500 kuna, ja dam za 200 kuna', kauao je Boris.

Uskoro će biti i meso u ponudi. 'Kroz kanale koje Agencija za ruralni razvoj Istre već ima, zajedno s ugostiteljima postaviti još jednu novu gurmansku priču, još jedan istarski brend', kazao je Edmondo Šuran iz Agencije za ruralni razvoj Istre. Želja je stvoriti prepoznatljiv proizvod. Proizvod koji želi istarski pečat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook