Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slobodna interpretacija

Prepoznajte li ju? Slovenija dobila skulpturu Melanije Trump

Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr)
Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skulptura Melanie Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Skulptura Melanie Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Skulptura Melanie Trump (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/8 >>
Slučajni prolaznik mogao bi pomisliti da je možda riječ o pravoj prvoj dami SAD-a. No Melania Trump trenutačno je u Washingonu, a ovo je samo skupltura izrađena u stilu tradicionalne slovenske naive.

Umjetničko priznanje gospođi Trump zapravo nije smješteno u Sevnici gdje je odrasla, nego desetak kilometara dalje u mjestu Rožno. S glavne ceste se ni ne vidi, nego se treba spustiti na makadamski put, proći tunelom ispod pruge i onda će Melania osvanuti usred polja.

Skulptura je dio izložbe koju je osmislio američki umjetnik Brad Downey, više o tome rekao je Jani Pirnat, kustos izložbe. “Amerikanac iz Kentuckyja istraživao je odakle je njihova prva dama koju oni doživljavaju nekako misteriozno“, kaže Downey.

Downey je tijekom istraživanja našao Aleša Župevca poznatog kao Maksi koji je rođen istog mjeseca i u istom rodilištu kao Melania Trump. Simbolika mu je bila dovoljna pa je naručio Maksija da pilom izradi drvenu skulpturu najpoznatije Slovenke.

Uvjet je bio samo da skulptura mora imati haljinu svijetloplave boje, baš kao i Melania na inauguraciji svojeg supruga. Frizura, figura i ostali detalji prepušteni su umjetniku s pilom, na čiju su kvalitetu imali prigovora. “Najveći prigovor je kvaliteta tog kipa. Nama se činilo nekako zanimljivo to prikazati, to je tema koja je u zraku, mediji su je prigrabili“, rekao je Daowney.

Stanovnici tog kraja, a pogotovo Sevnice, nadaju se da će spomenik privući dodatne turiste, a maštaju da će im se jednoga dana vratiti i njihova Melania.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene