Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 2.000 tona češnjaka, tek se 200 tona proizvede na domaćoj zemlji.


Zašto uvozimo nešto što možemo sami proizvesti? Miroslav Kurcinak svoje dvije i pol tone uzgoji i proda bez problema. 'Češnjak je valjda jedina povrtna kultura koja ne treba navodnjavanje, a isto tako suša mu ne smeta', objašnjava Miroslav. Smeta mu jedino kineski češnjak, kojeg je na policama devet puta više.

Vezani članci Jagode, ilustracija (Foto: Pixsell, Vjeran Zganec Rogulja) Počinje sezona mnogima omiljenih jagoda: Donosimo kako odabrati onu najbolju Slika nije dostupna Ironično: Kina štapiće uvozi iz SAD-a

>> Domaći češnjak postoji: Tona i do 75.000 kuna

Ako ne prije, kineski je češnjak poprskan prije izvoza da ne bi proklijao. No, domaći češnjak stoji 40 kuna, a kineski 20. Da se pita udrugu povrćara, oni bi hrvatskom češnjaku izašli u susret prepolavljanjem PDV-a i vraćanjem zadruga.

'Jedan stroj koji vadi češnjak košta 60, 70 tisuća eura. Jedan ga čovjek koristi pet sati godišnje. To bi trebao biti strojni prsten, da nas 10, 15 može koristiti. Ljudi se moraju više udružiti', rekao je Stjepan Horvat iz zajednice udruga hrvatskih povrćara.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.