Miroslav Škoro
Miroslav Škoro Foto: DNEVNIK.hr

Domovinski pokret Miroslava Škore traži raspisivanje refrenduma o uvođenju eura.


Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta osvrnula se na ulazak Hrvatske u takozvanu čekaonicu za euro. Pita se što će se dogoditi s ionako niskim plaćama i mirovinama. Naglašava da je opravdan strah umirovljenika koji se pitaju kako će živjeti s manje od 300 eura mjesečno.

Vezani članci Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta Škoro se zbunio, a njegov odgovor na pitanje postao hit na društvenim mrežama Miroslav Škoro Škoro: Gdje procijenimo, podržat ćemo nekoga drugoga

''Ima i pozitivnih strana uvođenja eura, ali nedovoljno se govori o izazovima'', ocijenila je Vučemilović. Najavljeno je prosječno povećanje cijena od 0,25 %, ali ona upozorava da je prosjek jedno, a stvarnost drugo. Kao najveći problem izdvojila je gubitak monetarnog suvereniteta.

Ante Rončević istaknuo je da smo mi na 60 % onoga gdje su bili Slovenci kad su uvodili euro, a da smo nekad bili rame uz rame. ''Oni su iskoristili tolar. I njemačku je marku bilo lako konvertirati u euro, ali nama treba kuna još barem deset godina'', tvrdi. Objašnjava da treba prilagoditi tečaj kune na način da se otpušta barem 2 % godišnje.

''Sve češće mi pada na um američki film 'Tko je ovdje lud' jer sve češće netko ide šumom, a netko drumom'', rekao je Miroslav Škoro. Kaže da se stariji sjećaju što se dogodilo kad se jugodinar mijenjao u dinar, a onda dinar u kune. Zaključuje da bi o konverziji u euro trebalo pitati građane za mišljenje, na referendumu.