Evo kako skimming funkcionira.


Skimming. Posebni je to oblik krađe s bankomata. Dolaskom ljeta lopovi su aktivni, a vrebaju one koji podižu novac s bankomata. Posebnom tehnikom kradu im PIN, pa tako i novac. Evo kako skimming funkcionira.

Vezani članci Dubrovnik (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjena 23 bankomata, od čega osam sa Straduna Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL Bankomati u povijesnim jezgrama odlaze u prošlost: Ministarstvo kulture donijelo smjernice za njihovo postavljanje u zaštićenim cjelinama

Uređaj za čitanje kartice postavlja se preko postojećeg. On krade vaše podatke, a ako ne zaštitite rukom unos PIN-a, mala kamera snima vaš tajni kod. Hakeri već imaju sve što im treba, kasnije uklanjaju uređaj i troše vaš novac. Možda najviše zabrinjava to što su ovakvi uređaji, putem internetske prodaje, danas dostupni doslovno svima.

'Jednako tako se mogu nabaviti i minijaturne kamere. Ono što je bitno, tu su vrlo pristupačne cijene, par stotina kuna', kaže Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost.

Prije dvije godine u Hrvatskoj su zabilježene 133 skimming krađe, prošle godine ta brojka pala je na 49. Ipak, kradu se sve veći iznosi, pa je u cijeloj Europi prošle godine građanima na ovaj način ukradeno ukupno 280 milijuna eura. Lopovi su najaktivniji u ljetnim mjesecima.

Skrivanje rukom, provjera lažne plastike, ali definitivno stopostotna zaštita je i apstinencija od bankomata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook